„Мадам Тюсо” в града на болярите

Музеят на силиконовите фигури

Музеят на силиконовите фигури

Музеят на силиконовите фигури в старата столица Велико Търново пресъздава достолепието на Второто българско царство (ХІІ-ХІV век)

Най-новата атракция в старата българска столица Велико Търново е откритият наскоро Музей на силиконовите фигури. Той се намира в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов”. 28 пластични фигури от силикон, изработени с най-тънки детайли, облечени в копия от автентични за онази далечна епоха костюми, представят сцени от живота на най-изтъкнатите български владетели в периода ХІІ-ХІV век, боляри, войници, занаятчии, монаси и др. Както е известно, по време на Второто царство българската държава достига забележителен разцвет, военна и духовна мощ. При цар Иван Асен ІІ България, както при царуването на Симеон І, отново опира границите си на три морета: Черно, Бяло и Адриатическо.

Посетителите ще видят как е изглеждала тронната зала на цар Иван Асен ІІ, представен с жена му Ирина Комнина и българския патриарх – глава на българската православна църква. Една от най-забележителните сцени в експозицията е краят на битката при Адрианопол /дн.Одрин/ през 1205 година, когато българският владетел Калоян, изобразен на кон, пленява латинския император Балдуин Фландърски. По време на това сражение латинските войски, устремили се на кръстоносен поход към Йерусалим, претърпяват тежко поражение от българите. Същият цар Калоян може да се види и в друга сцена – по време на коронясването му от кардинал Лъв, изпратен от римския папа Инокентий ІІІ през октомври 1204 година. Гробът на Калоян днес се намира в търновската църква Свети 40 мъченици, където са били коронясвани всички български царе.

Сред фигурите е представено болярско семейство като дарител на средства за строежа на църковен храм. В сцената боляринът се кръсти пред икона, зад него са съпругата и детето му. В друга сцена е показан беловлас монах, който пише историята на старата столица. На „занаятчийската улица” зидари градят нова каменна сграда, грънчар вае красив керамичен съд, ковач-оръжейник наточва поредния меч. Сред дрехите, характерни за този исторически период, е показана и ризница на български воин – само тя тежи около… 20 килограма!

Организаторите на музея имат идеята на по-късен етап да се включат на живо аниматори, да се даде и възможност на посетителите да се преобличат в дрехи и доспехи от онази епоха и с тях да си направят снимки за спомен. Експонатите са разположени на фона на стенни рисунки и специални звукови ефекти и музика.

За разлика от восъчните фигури на автентичния лондонски музей „Мадам Тюсо”, великотърновската експозиция е изработена по специална технология с използването на глина и американски силикон с излъчване на човешка кожа. Като се прибавят допълнителните детайли: перуки, мустаци, мигли и пр., ефектът е поразителен – сякаш виждаш жив човек! Автор на фигурите е скулпторът Борис Борисов.

Работното време на музея е от 09.30 до 18.30 всеки ден, само в понеделник от 12.00 до 18.30 . Входната такса е 10 лв за възрастни и 5 лв за деца и пенсионери. За трудно подвижни хора има рампа и асансьор.

8/07/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*