Берлин – вятърът на промяната

berlin

Навярно си спомняте култовата песен на „Скорпиънс“ с това заглавие. Преди четвърт век тя въодушевяваше милиони хора от Източна Европа в порива им за свобода и демокрация. Това беше знаменателно време! Тогава рухна последният символ на Студената война – Берлинската стена, а самият Берлин стана олицетворение на Голямата промяна. Промяната, която събра отново двете Германии и разтърси из основи света! Този град е уникален не само със своето забележително минало. Както някога, така и сега той дава тон на съвремието. И хората от цял свят оценяват подобаващо това – статистиката сочи, че Берлин е задминал по посещения от туристи такива колоси като Лондон и Париж!

И така, да се запознаем с германската столица. Ако започнем от КаДеВе – един от големите берлински молове, и минем през Потсдамерплац, ще стигнем най-бързо до Берлинската стена. От нея днес са останали само руини. Следва Чекпойнт Чарли – популярният контролно-пропускателен пункт за бившия Западен Берлин, където сега може да се снимате за спомен с караулен войник под цветовете на американското или съветското знаме.

Продължаваме през Жандарменмаркт, за да стигнем до известния по социалистическо време Александерплац с червената фасада на Ратхаус – берлинското кметство. Този площад е емблематичен за германската столица. След Втората световна война той беше лицето на Източен Берлин и витрина на социализма. Истинска гордост за източногерманците от бившата ГДР беше телевизионната кула, висока 365 метра, с въртящо се телекафе. Единствено оттам по онова време можеше да се надзърне в западната част на града, охранявана като непристъпна крепост. Днес кулата продължава да гледа площада отвисоко.

Ето ни пред Берлинер дом – катедралата с барокова структура и олтар от 1850 година. От купола й се открива панорамна гледка към града, но за да се насладите на нея, трябва просто да изкачите… 270 стъпала! От паметника на Фридрих Велики ще се озовем в района на Бранденбургската врата – днешната емблема на Берлин. Тя е построена през 1788 – 1791 година при управлението на Фридрих Уилям ІІ, пруски морах. Някога тя е била градски портал, монументален вход за известния булевард Унтер ден Линден /в превод- под липите/, а допреди четвърт век разделяше двете части – източна и западна, на германската столица. Има 12 дорийски колони, а на върха – бойна римска колесница с четири коня, управлявана от римската богиня на победата Виктория.

От Бранденбургската врата пътят ни води до Райхстага, чиято сграда е построена да подслонява първия парламент на Германската империя. Днес тук заседава немският Бундестаг, а за гостите на града особен интерес представлява куполът на Райхстага от стомана и стъкло. От него също се открива хубава гледка към града. Е, няма 270 стъпала, но се иска повече търпение при дългите опашки от туристи.

Ако продължим нататък, може да са спрем пред замъка Белвю – едно от седалищата на германския президент. Или пък да посетим Острова на музеите край реката Шпрее. Тук се намират едни от най-известните музеи на световно ниво. По Шпрее шетат туристически корабчета и една разходка из реката е истинско удоволствие. До пристана пък се намира нещо, което ще ви върне, ако сте от по-старото поколение, към твърде познати времена. Там е разположен музеят на ГДР и германците ни дават добър пример как си съхраняват миналото, за да служи за урок на бъдещите генерации. А ние избрахме най-глупавия вариант – думнахме си мавзолея и сметнахме, че сме излезли на чисто. Дали е така?

След панорамния тур може да пообиколите магазините, особено тези по главната търговска улица на бившия Западен Берлин Курфурстендам или просто Кудам. Берлин е Мека за любителите на шопинга. А нощният живот е не по-малко атрактивен. Градът е пълен с всякакви ресторанти, барове и нощни клубове, хубавото на които е, че хлопват кепенци едва когато и последните клиенти решат да си тръгнат.

За другия ден имам интересно предложение. Само на 24 километра от Берлин се намира град Потсдам. Дотам може да стигнете с обществения транспорт, но имам по-нестандартна идея. Ако се върнем назад в годините, ще си спомним за един от най-ярките символи на на бившата ГДР – безстрашният „картонен” Трабант, който вършееше из цяла Европа и докарваше много източногерманци на почивка и у нас. Сега и вие може да имате удоволствието да се повозите на добрия стар „Траби” – с шофьор или лично да седнете зад волана. Тази атракция носи названието „ТРАБИ САФАРИ” и така може да стигнете до въпросния Потсдам. Казват, че Потсдам е нещо като британския Уиндзор – през 1918 година е бил официална резиденция на пруските крале. Тук се намира и най-голямото до Втората световна война киностудио Бабелсберг, което и днес продължава да играе водеща роля във филмовата индустрия на Стария континент.

По времето на Фридрих Велики тук са изградени величествени резиденции, една от които е дворецът Сан Суси. Той е построен по подобие на френския Версай, заобиколен е от прекрасен парк и макар да е сравнително малък, има над 200-годишна история. Една от най-впечатляващите части на двореца е картинната галерия с творби на Рубенс, Ван дайк, Тинторето. В Потсдам се намира и дворецът Цецилиенхоф,където е подписано Потсдамското споразумение между Великите сили за прекрояването на Европа след Втората световна война.

Толкова за Берлин. Ако ви харесва като дестинация, хващайте самолета. След два часа ще сте в сърцето на Германия.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
27/11/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*