Катар: новата звезда на Залива

qatar-01
За българите Катар е нова дестинация. Възможност да се види дава трафикът на катарската авиокомпания по линиите й, свързващи Европа с Азия. Сложих заглавието „КАТАР – НОВАТА ЗВЕЗДА НА ЗАЛИВА” и ето аргументите за това.

Заедно с Дубай, Оман, Абу Даби, Кувейт Катар е една от най-богатите държави край Персийския залив. Само допреди половин век столицата Доха е била малко и бедно рибарско селище, където ловът на риба и миди е бил основен поминък на местното население. След откриването на залежите от петрол и газ, ситуацията коренно се променя. В момента Катар е трети в света по добив на природен газ. Населението на страната възлиза на около 2 милиона души. Това са едни от най-богатите хора на планетата. Годишният доход на глава от населението е от порядъка на 100 000 долара. Брутният вътрешен продукт е два пъти по-голям от този на САЩ и през 2011 година, например, е скочил с цели 14 %! По икономически растеж Катар превъзхожда страни като Китай и Индия. Благодарение на природните богатства катарците едва ли не са попаднали в рая: не плащат никакви сметки за ток и вода, не им бъркат в джоба за каквито и да е данъци, образованието също е безплатно. Нещо повече: катарците са построили в Доха цяло луксозно академично градче на площ от 1000 хектара, в което са разположени филиали на 8 от най-престижните университети в света – Джорджтаун, Карнеги Мелън, Нортуестърн и др.

Всичко това се покрива от държавата, която по политическото си устройство е конституционна монархия. Още от ХІХ век тя се управлява от една и съща сунитска фамилия, начело на която днес стои синът на стария емир Хамад бин Халифа ал Тани – 33-годишният Тамин бин Халифа ал Тани, страстен любител на спорта.

Следвайки примера на Дубай, катарците добре си дават сметка, че петролните и газовите залежи няма да бъдат източник на богатство во веки веков. Затова насочват капиталите си в развитието на други отрасли на местната икономика. Сериозни са вложенията в недвижимостите. С изграждането на небостъргачите в центъра на града, обликът на Доха е тотално променен – тази част на столицата неслучайно я наричат Арабският Манхатън. Имат уникални образци на високото строителство, които съперничат на най-добрите постижения в света: 300-метровата Aspire Tower, синкавият небостъргач Торнадо, жълтеникавият Бурж Катар, който в нощните часове като същински хамелеон променя цвета си, „близнаците” Зиг Заг и др. Осем от най-атрактивните небостъргачи са построени само за две години – между 2008-ма и 2010-та. В момента столицата е осеяна със строителни кранове, което подсказва за появата на нови гиганти и уникални по формата си сгради като например Националния исторически музей на Катар.

Новото летище в Доха пък е удар в десетката. Катарското правителство е инвестирало 15 милиарда долара за този аеропорт, който е проектиран да поема 6 пъти повече пътници от досегашния. И това отразява новата политика на Катар спрямо тенденцията за изместване баланса на световната икономика на изток – към Индия, Китай и страните от Югоизточна Азия. Наскоро четох коментар кои са другите фактори, играещи важна роля за развитието на авиобизнеса в страните от Персийския залив, освен геополитическото им местоположение. Ами например това, че летищата им се намират в топли климатични зони, без опасност от снегове и мъгли. Нямат голям въздушен трафик, няма стачки като в Луфтханза, когато за дни наред бяха парализирани въздушните полети за цяла Европа и другите континенти. Работниците не членуват в профсъюзи, за да вдигат стачки. Работната ръка е сравнително далеч по-евтина…

Като стана дума за недвижимостите, в Катар се работи усилено по няколко мегапроекта за реализация в Доха. Един от тях е комплексът Перла, който подобно на Палма-та в Дубай се разполага на отвоювана от морето земя. Това са няколко обособени квартала от затворен тип с луксозни жилища, пристанище за яхти, 5-звезден хотел и много бутикови магазини, предлагащи стоки на най-известните световни брандове. Тук са и шоурумовете на автомобили от класа на Ролс Ройс и Ферари. Във всеки квартал има достатъчно широка променада за разходка, с много ресторанти и кафенета. Този проект се изпълнява в движение- една част вече е пусната в експлоатация, друга още се строи. Предвижда се в такъв комплекс да живеят около 40 000 души. И това донякъде успокоява собствениците на магазини, които засега повече дават, отколкото взимат, защото все още са малко хората, настанили се да живеят в Перла-та. Това са предимно баровци от Азия, Русия, Великобритания, Франция…

Другият проект носи названието Катара. Това е регион на културните прояви с опера, амфитеатър, драматичен театър, художествена галерия, многофункционална зала за концерти, включително и на местната филхармония. Ще има пазар на книги. Идеята е да се даде поле за изява на културата и изкуството от страните край Персийския залив, включително и чрез организирането на различни фестивали. И сега Катар домакинства на голям филмов фестивал. Наличието на многобройни ресторанти пък дава път и на кулинарията, главно на арабската кухня.

И двата проекта трябва да бъдат завършени между 2015 и 2018 година. Вероятно през този период, ако не и по-рано, ще бъде открит и Националният исторически музей. В Доха обаче има и сега музеи, които заслужават внимание. Най-известният от тях е Музеят на ислямското изкуство. Разположен на изкуствен остров на 60 метра от брега на морето, той предлага една от най-пълните колекции в света на ислямски артефакти (ръкописи, текстил, керамика) с произход от Испания, Египет, Иран, Ирак, Турция, Индия и Централна Азия. Музеят е творение на американския архитект И.М.Пей, станал популярен с преобразяването на Лувъра в Париж.

Друг, не по-малко интересен, е Музеят на шейх Фейсал – роднина на емира. Представлява частна колекция от произведения на ислямското изкуство, бижутерия, инкрустации, керамични изделия, калиграфски образци, килими и… 100 ретроавтомобила. Тази колекция се предлага на туристите по време на една от екскурзиите из Доха заедно с посещение на ферма за отглеждане на характерната местна порода кози – орикс. На местното наречие – алмаха. Това са кози с дълги, извити назад рога. Образът им стои на логото на Катарските авиолинии. Тази порода е защитен вид в Катар.

Спортът е другата голяма инвестиция в бъдещето. В Доха се провеждат ежегодни надбягвания с коне и камили. Камилското състезание е трудно да се улучи по всяко време на годината, но тази атракция се предлага като тренировка на специално отреденото за тази цел трасе. След като използването на деца за жокеи е забранено поради протестите на различни световни неправителствени организации, такава роля днес изпълняват… роботи. Те се монтират на гърба на камилите и дистанционно се командва как да направляват състезаващите се животни. Подобна тренировка може да се наблюдава всеки ден между 09.00 и 11.00 часа.

Състезанията с коне са още по-популярни – знае се слабостта на арабите към тези животни. На туристите се предлага посещение на конюшня, където ти пада шапката от глезотиите, с които са обградени конете: климатизирани боксове, басейни, специални сешоари и пр. Ежегодно се организират конкурси… за красота, в които не участват прелъстителни девойки, а… накипрени коне! Да си представим само кобила с… огърлица, прическа, грим и лачени копита! Казват пък, че колекцията от арабски жребци на емира била изключителна.

Катар е домакин на един от най-големите тенис турнири, в който през 2013 година участва и нашата тенисистка Цвети Пиронкова. Интересното е, че билетите за турнирите от този тип са направо без пари – 10 долара! В Катар се провежда голям мотокрос, за голфа пък да не говорим – тук това е непреодолима страст. През 2022 година Катар ще е домакин и на световното първенство по футбол. Пазарът вече е залят със сувенири на тази тема, видях дори 2-метрово копие на световната купа. Наскоро Катар представи и проекта си за първия в историята на спорта модулен стадион, на който ще се играят мачовете от мондиала. Стадионът ще побира 40 000 зрители по време на първенството, но след това местата ще бъдат намалени двойно. Седалките, които ще станат ненужни, както и охладителната система, която ще поддържа температура на въздуха до максимум 28 градуса, ще бъдат дарени на други страни за развитие на футбола в тях. Просто няма да се повтори практиката в други държави, домакинствали на подобни спортни прояви, които след приключването им се чудят какво да правят с изградената база. Тя остава празна! И за да завърша с футбола – катарската авиокомпания е и спонсор на най-добрия футболен клуб в света – Барселона.

Ако искаш да усетиш автентичната арабска атмосфера от миналото на Доха, най-добрият избор е пазарът Souq Waqif. Това е старата част на града с многобройните сергии за подправки, сладкиши, килими, домакински потреби и пр. Уличките са тесни и целият пазар малко прилича на истанбулския Капалъ чарши. Има пазар на соколи. Известно е, че в арабските страни традиционно тези птици се използват за лов. Когато влязох в един такъв магазин, соколите стояха с наложени кожени калпачета на главите. Когато соколът бъде продаден, чак тогава калпачето му се сваля и така птицата ще види своя бъдещ господар.

Много са ресторантите и кафенетата, където може да се изпуши и по едно наргиле. Вечерно време тук е пълно с хора – цели семейства с децата си. Съвсем близо пък е цяло царство на златната бижутерия. В Souq Waqif е построен и един от най-старите хотели в Доха. Нещо повече, за някогашния облик на катарската столица може да се научи и от картините, изложени в Арт центъра. Галерията те връща десетилетия назад, когато тук вместо петролни шейхове са се подвизавали рибари и ловци на бисери.

Докато с жена ми обикаляхме с кола из нощна Доха, можахме да зърнем резиденцията на емира, най-голямата джамия в града, която само във вътрешността си побира 10 000 богомолци. Много привлекателна за разходка и джогинг е близо 8-километровата крайбрежна алея Корниш. В Доха е и централата на телевизията Ал Джазира, която вече мери сили с най-големите си телевизионони конкуренти от целия свят.

Катарската столица предлага и неограничени възможности за шопинг. Най-популярният мол е Доха Сити център, където има и ледена площадка за любителите на фигурното пързаляне. Но голямата звезда е мол Виладжио, най-големият търговски център в Доха, който много наподобява казината „Венеция” в Лас Вегас и Макао. И тук, както в тях, попадаш в атмосферата на италианската перла – с водните канали, по които се движат гондоли, а от тавана се синее „венецианското” небе.

Да се прави сравнение между Дубай и Доха и има, и няма логика. Визията на катарската столица силно наподобява бижуто на Емиратите с гигантските небостъргачи на фона на красивото крайбрежие. Това е първото респектиращо впечатление за чуждестранния гост. Като туристическа дестинация Дубай е доста напред с материала и много по-популярен за българските туристи. В Доха 90% от пристигащите чужденци са по бизнес. Но съм сигурен, че с темповете на развитието си катарците много скоро ще догонят своя съперник. Благодарение на черното злато и залежите от газ има всичко предпоставки това да се случи: пари за инвестиции в уникални проекти, чудесна инфраструктура, хотелска база на световно ниво (най-популярните бизнес и бийч хотелски вериги са тук), идеални условия за морска почивка на прекрасни плажове, културни развлечения, спорт и какво ли не. В Катар можеш да прекараш незабравими часове в пустинята „на ски” сред пясъците или на джип сафари с вечеря край живия огън сред палатките на местните бедуини. Можеш да прекараш чудесно на вечеря на борда на старинната лодка дау, с каквато във времената преди откриването на петролните залежи катарците са ходили на риба. Обиколката на Доха завършва в местен ресторант, където арабската кухня не се нуждае от реклама. Бяхме с жена ми в такова заведение, хапнахме добре. Бяха ни настанили в сепаре, а всички сепарета имат… пердета! Обикновено служат да скрият местните дами от очите на любопитни мъже. Пък и така могат да се нахранят спокойно.

В Катар ме порази и чистотата. Абе как не видяхме някъде хвърлен фас или хартийка!

Няколко думи и за почивката в Доха. На километър и половина от културния район Катара се простира едноименния плаж. Такива удоволствия се предлагат и по плажовете в района на Уест бей лагуна, където са разположени повечето бийч хотели като Интерконтинентал, Шератон, Сейнт Риджис и др.

Алкохол се предлага само в баровете. За местните дами е абсолютно забранено, както и влизането в бар на мъже с бели роби (диш-даш) и жени с черни роби (абая). Като във всяка арабска страна на жените е отредено да се грижат за децата и дома си. Иначе нямат никакви проблеми да щъкат на шопинг из моловете с Iphone или Ipad в ръка. Просто имат всичко без свободата на съвременните жени в Европа и Америка.

В Доха не видях градски транспорт, въпреки че такъв съществува. По-скоро се набиват на очи многобройните гълъбовосини таксита. Иначе повечето хора се придвижват с автомобилите си. Тук дизелът например върви по 1 риал (0.42 лв) за литър. Казват, че на бензиностанциите за 1 евро ще налееш 5 литра бензин! Там никой не пълни по малко, а винаги догоре.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
24/04/2014
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*