Лондон – сърцето на короната

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Да опознаеш за кратко време – един уикенд, този забележителен 8-милионен град, стъпил на двата бряга на р.Темза, на практика е невъзможно. Дори самите лондончани не знаят всички тайни на своята столица. Сърцето на британската корона! Но достатъчно е да усетиш духа на мегаполиса – той струи от всяка епоха, оставила диря през вековете, от невероятната динамика на съвременния живот, който кипи тук всеки ден, всяка нощ.

Лондон никога не заспива!

Ако за първи път гостувате в британската столица, е нормално да изберете обичайния за всеки новодошъл турист изпитан маршрут за опознаване на града. Започнете от най-популярния каменен мост над Темза – Тауър бридж и едноименната крепост, където някога са се извършвали екзекуции, а сега се помещава безценната кралска колекция от корони „Crown Jewels”. Споменът за страшната тъмница обаче още е жив и ако са ви слаби нервите, не ви съветвам да слизате в подземието, откъдето се раздават стонове и нищо чудно да попаднете на някой палач, в чиято роля се подвизават местни актьори.

Оттук вземете корабче, което ще ви отведе по Темза до сградата на Британския парламент. По време на този кратък круиз ще видите и някои от най-важните забележителности на Лондон: Театъра на Шекспир, Лондонското око –едно от най-големите „виенски” колела в света, катедралата Сейнт Пол и др. Като слезете на брега, пред вас ще изникне прословутия Биг Бен – символът на Лондон, парламента, паметника на най-известния британски премиер сър Уинстън Чърчил, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралските особи от 1066 година насам, Бъкингамският дворец – резиденцията на кралското семейство,Трафалгарския площад с колоната на адмирал Нелсън, разгромил „непобедимата” армада на Наполеон през 1805 година. Ако сте си взели 48-часов билет за туристическа обиколка на Лондон с с познатите за тази цел двуетажни автобуси от типа On – Off, това ще ви стигне за първия ден. На другия имате допълнителен избор – например Британския музей с безценни богатства от целия свят. Вечерта може да се разходите с корабче из Темза с вечеря на чаша вино и жива музика, така ще зърнете и как изглежда Лондон нощем.

Но ако търсите и нещо нестандартно, имам няколко предложения. Музеят на Мадам Тюсо не е известен само с восъчните фигури на ред световни знаменитости. Там има и още една атракция, която не е за изпускане: с традиционното лондонско такси ще се спуснете в тунел, където ще преживеете цялата история на града, прониквайки и в обвеяните с тъмна слава лондонски потайности. Или пък друго – Музеят на Рипли „Believe it or not”, където е пълно с парадокси и аномалии на природата: най-високият и най-малкият човек в света, кравата с трите крака, човекът с 4 зеници, жената с най-дълга шия, акробатът без крака и т.н.

Но ако ви омръзне да обикаляте из града (което хич не ми се вярва), може да прескочите до някоя от близките до столицата дестинации, които никога не слизат от туристическите справочници: кралската резиденция в замъка Уиндзор, мегалитът Стоунхендж – една от големите загадки на планетата, появила се почти 500 години преди пирамидите в Египет, университетският град Оксфорд и Страдфорд на Ейвън с родната къща на Уйлям Шекспир, за който има подозрение, че май съвсем не се е раждал там.

Удари ли обаче 17:00, за британците това е времето за обичайния следобеден чай. Както в Япония, така и тук, в Англия, пиенето на чай е цяла церемония.Има и такава атракция – не я приемайте като проява на снобизъм, а просто като още една интересна за опознаване култура.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
26/11/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*