Произведено в Куала Лумпур

malaysia19

Ако в някой от известните дубайски молове влезете в магазин за голфъри, вижте етикета на луксозните тениски – там пише „Произведено в Малайзия”. Текстилната индустрия в тази страна е завоювала много престижни позиции в света. Но тя е само част от портфолиото на икономиката й. Редом с Южна Корея, Сингапур и Хонг Конг, Малайзия също влиза в отбора на страните и градовете, съставляващи конгломерата Нова Азия. Или както сме свикнали да ги наричаме у нас – азиатските тигри.

От Сингапур до Куала Лумпур полетът е за около 40 минути. Летището в столицата на Малайзия не е по-малко от сингапурското. Е, няма глезотии като кабинети за аромамасаж. Но пък годишно оттук преминават над 25 милиона пътници от всички посоки на света.

От аерогарата до града са около 50-60 км. Край пътя се точат неизброими палмови плантации. Хиляди хектари естествени гори са били заменени с изкуствено засадени маслодайни палми. Малайзия е световен износител на палмово масло. То се добива и от листата, и от плодовете на палмата. От плодовете е с по-високо качество и се използва в парфюмерията и козметиката, а в хранителната индустрия за производството на маргарин. От листата става само за готвене.

Малайзия е световен лидер и по добива на естествен каучук. Това производство формира цели 75% от брутния вътрешен продукт на страната! Има дори научно-изследователски институт по каучука със съществен принос за мястото на този отрасъл в националната икономика.

Каучуковото дърво е пренесено тук от Бразилия с решаващите усилия на пирати контрабандисти. Каучукът се добива по следния начин: прави се тънък разрез на каучуковото дърво и сокът, който изтича от кората му, се събира в торбичка. Нарича се латекс. Сгъстява се бързо и веднага се отнася за обработка. След две седмици отново се активизира извличането на латекса от същия разрез, но вече качеството му е по-ниско. Първият добив, и то в ранните часове на деня, е най-ефективен. Също като у нас с брането на маслодайната роза. На каучуковите плантации работят само… жени. Каква е причината? За да изтече каучуковият сок разрезът трябва да е много фин, под специален наклон. А тук смятат, че подобно умение може да притежава само… женската ръка. Пък и жените не са толкова лениви, за да не станат за работа в… 3ч. през нощта.

Националната икономика на Малайзия отчита годишен ръст от 8%! Този икономически бум до голяма степен се дължи и на мощните инвестиции, вкарани в страната от Япония, САЩ, Южна Корея и други държави. Тук се произвежда битова електроника, която се изнася в целия свят. Въпреки че досега говорим за селскостопански продукти (палмово масло, естествен каучук), страната постепенно губи аграрния си облик и развива силни индустриални производства. Например микрочипове, което дава основание да се каже, че Малайзия също има своята Силиконова долина.

Малайците са първи в света и по добив на калай. Находищата от този ценен метал дори са причина за възникването на Куала Лумпур. През ІV век китайци са разкрили първите калаени рудници и около тях се е формирал градът.

Гостуваме в най-известната компания за производство на изделия от калай в Куала Лумпур – Роял Селенгор. Тя носи името на един от най-популярните национални паркове, а допълнението Роял е дар от краля на Малайзия през 1987 година като признание на държавата за приноса на фирмата в националната икономика. Тази семейна компания има дълга история, в нея работят над 500 човека при много добри хигиенни условия. Даже на една от стените пред шоурума са „отлети“ дланите на всички работници, които имат повече от 13 години трудов стаж във фирмата. Знак на благодарност от нейното ръководство към дългогодишните й служители!

Демонстрират ни как ръчно се произвеждат сувенири от калай. Металът се разтопява при температура от 50-60 градуса, изважда се от съответните форми (много бързо се втвърдява) и вече е въпрос на умение да се инкрустира художественият детайл. Основното свойство на изделията от този метал е, че запазват температурата на вложените в тях продукти много дълго. Така в една подобна чаша кафето си остава топло, бирата – студена! На входа на предприятието е поставена огромна калаена халба, на която обикновено гостите на фирмата си правят снимки.

Както в повечето страни на Югоизточна Азия, така и тук, високо се ценят изделията от рисувана коприна. Това изкуство носи името батик. Предлагат се най-вече ръчно рисувани шалове в много красиви разцветки и варианти на връзване около врата, така че да направят тоалета на жената по-елегантен и по-секси. Кожените изделия са по-скъпи от предлаганите у нас. Но едно от тях силно ме впечатли. Най-разпространеното МПС в Малайзия е мотопедът. Като мравки са по улиците, бръмчат, бибиткат, захлупват по маневреност целия останал автопарк. Но мотопедът служи и… да се задигат дамски чанти. Крадецът на две колела дава газ и докато дамата се усети, чантата й вече е поела в друга посока. В съседния до батика магазин за кожени изделия са помислили как да надхитрят уличния грабител. Много просто: на чантата се поставя допълнителна дръжка, която се закрепва към нея с капси. Когато апашът дръпне чантата и отпраши с мръсна газ, в ръката му остава…само дръжката! Умно, нали?

В шоурума на Роял Селенгор на челно място е поставен макет от калай на двата най-популярни небостъргача в Куала Лумпур – кулите близнаци Петронас. Но за какво ни е калаеният макет, когато бродейки из столицата  почти отвсякъде се виждат тези гиганти. До 2004 година са били  най-високите сгради в света, а днес доста отстъпват на рекордьора в Дубай – Бурж Халифа, който прескочи психологическата граница от над 800 метра височина!

Близнаците носят името на най-известната в Малайзия петролна компания. Височината им е 452 метра, едната кула е изпълнена с офиси, а в другата се помещават ръководството и мениджмънта на петролния гигант. За строителството на двете кули близнаци са инвестирани 1,5 милиарда щатски долара. В краткия филм, предшестващ изкачването ни с високоскоростния асансьор до наблюдателната площадка, става ясно, че дизайнът на небостъргачите е разработен от американски специалисти, че са излети 64 000 тона бетон, че са вложени 214 000 кв.метра стъкло и т.н. Кулите – близнаци са символът на Куала Лумпур, така както Айфеловата кула е емблемата на Париж. И досега местните жители смятат близнаците за примера, който им дава самочувствие, енергия и силна вяра в доброто бъдеще на техния народ.

Между 41 и 42 етаж има топла връзка, която обединява двете кули. На шега я наричат „Шарнирния мост”. Това е мястото, до което асансьорът ни отвежда да погледнем столицата отгоре. Поради големия туристически интерес престоят тук за снимки е само 10 минути. От такава височина градът се вижда като на длан. Но правят впечатление не само изникналите като гъби небостъргачи – главно седалища на големи финансови и търговски корпорации. Куала Лумпур, столица едва от близо 140 години, в която  живеят близо милион и половина души, е запазил и облика си на зелен град с многобройните си паркове и градини, с планинския масив в северната му част. Тези места казват, че са по-предпочитани за живеене и търсенето на недвижими имоти тук е по-интензивно.

Ако обаче ви засърбят ръцете за шопинг, в Близнаците Петронас и за това е помислено – тук се намира един от най-големите молове в града – KLCC (Куала Лумпур конвеншън сентър), най-луксозният пък е Starhill Galery със 7 етажа луксозни магазини и едни от най-добрите ресторанти в града. При обичайно високите дневни температури – 32-34 градуса, моловете са спасителните пояси за несвикналите с горещината гости на града. Може да се похапне и в ресторанта на другия височинен колос в града – 420-метровата телевизиона кула, четвърта по височина след „сродниците“ й в Торонто, Москва и Шанхай.

Иначе за турстическата обиколка на града за препоръчване на първо място е Златният триъгълник: Кралският дворец с конния караул пред парадния вход, Площадът на независимостта с Паметника на героите, загинали през двете световни войни и в периода 1948-1960 година, когато е било много активно движението за независимост на Малайзия, и Националната джамия „Маджит Ямек”. За да влезете в мюсюлманския храм трябва задължително да бъдете боси и покрити със специални наметала, за жените има като добавка и шамия. За сведение в Малайзия ислямът е официалната държавна религия , установена тук преди повече от пет века.

Има, разбира се, и изключения. Само на 13 километра от столицата се намират мистичните варовикови пещери Бату. Те са се формирали преди близо 400 милиона години и през вековете са се превърнали в особено почитано място за вярващите в хиндуизма.До тях се стига по 220 стъпала, горе- на високото,в една от пещерите, е  изграден храм в чест на хиндуисткото божество Муруган – бог на войната. Тук  често може да се видят церемонии на поклонници, буквално изпаднали в транс. Встрани от гигантското стълбище се издига 30-метровата и най-висока в света  статуя на бог Муруган, цялата в злато.

Ако искате да се потопите в магията на Малайзия, разгледайте програмата на „Бояна-МГ“ >>>

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/09/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*