Хонг Конг – азиатският дракон

hong-kong-11

Когато пристигнахме след близо 9-часов полет от Окланд в Хонг Конг, върнахме стрелките на часовниците си с цели 5 часа назад – с 2 в Сидни и още 3 в китайския мегаполис. Кацнахме в 18:00 и навън вече пропълзяваше мрак. Като природно явление, разбира се, защото в Хонг Конг нощем е като ден от ярко светещите лъскави неонови реклами.

Посрещна ни китайка с трудно запомнящо се име, затова приехме да се обръщаме към нея с британския му еквивалент – Кристи. От летището ни взе малко автобусче, в което с мъка се побрахме заедно с багажа. Явно домакините не са си дали сметка, че габаритите ни са доста по-различни от местния size. Хотелът ни обаче се оказа на пъпа на града, един от най-известните в Хонг Конг, висок 40 етажа с панорамно кафене, от което гледката направо е феноменална. Докато се настаним в стаите си, трябваше да изтърпим пред рецепцията истинска лудница – непрекъснато си заминаваха или пристигаха групи с туристи от всякакви страни по света. Утеха ни остана вечерята, която буквално ме шашардиса с изобилието на морски дарове и всякакви други продукти от растителен произход, каквито обичайно присъстват в местната кухня.

Хонг Конг е едно от малкото места на планетата, където ценностната система, обичаите, културата и философията на Изтока и Запада вървят ръка за ръка. Казват, че тук най-естественото е да се видят един до друг будистки храм и английски пъб, китайски билков магазин и свръхмодерен шопинг център, малък дом в китайски стил и огромен небостъргач. А небостъргачите тук са близо… 8000 (!), по брой нямат съперник в света и по тази причина често определят Хонг Конг като „Манхатън на Азия”.

Хонг Конг е бивша британска колония, която възниква като такава през 1841 година. След краткотрайна окупация от Япония през Втората световна война, през 1945 година отново е под властта на Великобритания и през следващите десетилетия става притегателно средище за хиляди имигранти от вътрешността на Китай, потиснати от тогавашния комунистически режим. Известно е, че по времето на т.нар. „културна революция” в Китай по времето на всемогъщия Мао Дзедун, много китайски бизнесмени търсят спасение за живота и бизнеса си в Хонг Конг. Например цели заводи от Шанхай са се пренесли тук на кораби. От 1 юли 1997 година Хонг Конг отново принадлежи на Китайската народна република .След тази дата градът е обявен за специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика. В продължение на 50 години – до 2047-ма, на тази територия се гарантира да не се променя социално-икономическата система и статуса й на свободно пристанище, отделна митница, международен финансов център със собствена валута. Установява се принципът „една държава – две системи”. Паричната единица на Хонг Конг е хонгконгският долар (HKD). Висше длъжностно лице се явява главата на изпълнителната власт със съвещателен орган Изпълнителният съвет. Законодателният орган е Парламентът с 60 депутати. Централната китайска власт е делегирана от пълномощен представител.

Хонг Конг се състои от 18 административни района. Административният център е о-в Хонг Конг (1,5 милиона жители). Иначе като цяло бившата колония е с население над 7 милиона жители, от които 98,8% са китайци, 0,6% англичани и 0,6% други. Най-гъстонаселеният квартал в света е хонгконгският Монкок със 160 хиляди души на кв.километър. 84% са будисти, даоисти и последователи на Конфуций, 9,5% християни, 0,6% мюсюлмани, 0,5% поклонници на други религии. Основни езици са кантонският диалект (разновидност на китайския език) и английският. Навсякъде в Хонг Конг надписите са на тези два езика.

Климатът е влажен, субтропичен и това е логично, след като градът е разположен на брега на Южнокитайско море. Лятото е горещо и през този сезон често явление са тайфуните. В началото на зимата обикновено времето е слънчево. Когато ние пристигнахме, беше много приятно, можеше да ходим по тениски съвсем спокойно.

Ако погледнем картата на Хонг Конг, ще видим, че на територията му се открояват 4 основни области, всяка със своя характеристика. Остров Хонг Конг е първата от тях, в която се намират голяма част от небостъргачите, служещи за визитна картичка на бившата британска колония. Тук е съсредоточен основният финансов, бизнес, търговски и развлекателен потенциал на Хонг Конг. Полуостров Коулун, където се намира и нашият хотел, е втората област, която на местния кантонски език означава 9-те дракона. Според една от легендите, 8 от тези дракони всъщност представляват 8-те хълма, върху които е изграден Коулун, а 9-тият бил синът на императора. Тук се намират едни от най-популярните забележителности, сред които най-посещавания даоистки храм Вонг Тай Син,известен и с извършващите се в него ритуали за предсказване на бъдещето, Алеята на звездите с двуметровата статуя на голямата, за съжаление рано починала кинозвезда Брус Ли, редица музеи, няколко големи тържища като Нощният пазар на Темпъл стрийт и Нефритения пазар, считан за рай на бижутерията. Освен големите търговски центрове, и улиците са оплетени от мрежа магазини и лъскави бутици, както и от безистени, които често са арена на съмнителна търговия с участието на наркодилъри, сводници и всякакви други представители на местния ъндърграунд. В Коулун вечерно време се провежда изключително атрактивен спектакъл – лазерното шоу „Симфония на светлината”. Това зрелище е влязло в книгата на Гинес като най-мащабното постоянно действащо аудио-визуално шоу в света. Още докато пътувахме от летището за хотела, Кристи ни показа лазерните лъчове, които се рееха из тъмното небе.

Т. нар. Нови територии са третата област, разположена северно от Коулун, главно с планински релеф. Тук има манастир с близо 10 000 статуи на Буда! Площадът City Art, обособен специално за летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година, представя уникални произведения на изкуството, дело на 19 световноизвестни местни и чуждестранни художници и дизайнери. В Новите територии се намира най-дългият въжен мост в света (2,2 км), както и първото на планетата пълноразмерно копие на Ноевия ковчег, разгърнато на площ от 25 000 кв.метра.

Последната – четвърта област, са 234 острова, от които най-известният е Ваглан с неговия морски фар, построен през 1883 година. Най-големият остров е Лантоу, където се намира хонгконгският Дисниленд, както и най-голямата в света бронзова статуя на Буда, висока 34 метра и с тегло над 200 тона. До стауята води най-дългата въжена линия в Азия – 5,7- километровата Ngong Ping, чиито кабинки са проектирани със стъклен под, за да наблюдават туристите от птичи поглед ширещите се под тях великолепните гледки. А за да се стигне до фундамента на Големия Буда, трябва допълнително да се изкачат 268 каменни стъпала.

Икономиката на Хонг Конг изцяло е ориентирана към износа. Оттук минава 50% от китайския експорт. Голямо развитие имат високотехнологичните отрасли, производството на електроника и ювелирни изделия, на нови модели материали, компоненти и прецизни инструменти. Освен това Хонг Конг е един от най-големите финансови центрове в света. Тук действа валутна борса с дневен оборот от близо 90 милиарда щатски долара и фондова борса с участието на 6300 финансови компании. Хонг Конг разполага с едно от най-големите пристанища в света. Тук е истинско, денонощно стълпотворение от кораби, влекачи, шлепове, плавателни съдове с приходящи работници. Международното летище Чек Лап Кок, изградено на отделен остров, е на четвърто място на планетата по превоз на пътници. Летището функционира от 1998 година и има годишна пропускателна способност от 35 милиона пасажери и 3 милиона товари. Само приходящите туристи годишно наброяват около 7 милиона.

Днес по програма имаме 4-часова екскурзия из Хонг Конг, която най-вече ще акцентира върху забележителностите на първата област, остров Хонг Конг. С автобуса се придвижваме по дълъг около километър и половина тунел, който свързва нашия Коулун с Хонг Конг. Тази връзка е много удобна, защото сега само за 7-8 минути колите изминават разстояние, което някога е било само по вода и е струвало загуба на часове. Въпреки това между Хонг Конг и Коулун продължава да съществува фериботна връзка.

Насочваме се към главната ни цел – хълмът Victoria Peak, на 550 м над морското равнище. До този култов връх още от 1888 година циркулира най-големият финикуляр (зъбчата железница) в света – Peak Tram. Тази железница, която заради транспортирането ни с автобуса нямахме шанса да използваме, изминава 3,5 километровото разстояние до върха само за 8 минути, движейки се под наклон от 45 градуса. В тази част на острова се намира и Музеят на Мадам Тюсо, където всеки може да се фотографира с восъчното копие на китайската филмова звезда Джеки Чан или друга световна знаменитост. На Площада на Златната баухиния пък е издигната скулптура на това вечно цъфтящо, красиво и благоуханно дърво, което е много популярно в Азия и наподобява орхидеята. Тази скулптура е посветена на връщането на Хонг Конг към Китай и тук всяка сутрин се вдига официално националният флаг.

От Виктория пик гледката към морския залив и гората от небостъргачи е зашеметяваща. Има и далекоглед, ако някой пожелае да види в близък план повече детайли от този пейзаж. Когато се изкачвахме към върха, наоколо една след друга следваха жилищни сгради и офиси с гигантски размери. Една от тях, цялата обвита в зелено стъкло, се оказа и най-високия жилищен блок в Хонг Конг – на цели 72 етажа! Кристи ни обясни, че колкото по-нагоре са сградите или жилищата в тях, толкова са по-високи и цените им.

След като се налюбувахме на гледката от Виктория пик, слязохме с автобуса на популярния пазар Стенли маркет. Това си е чисто копие на нашия Илиянци, основно се предлагат облекла, обувки, дребни сувенири, картини със сладникави пейзажи и натюрморти, сладолед и други лакомства. Тук сергиите никога не остават без работа, напротив – тълпи от туристи са ги окупирали, без да се притесняват по никакъв начин от съмнителния имидж на продаваните стоки с нарицателното „китайско менте”. В интерес на истината и тук може да се намери например качествен текстил. Стенли маркет е изключително благосклонен пазар към хората с по-големи размери. Докато в повечето азиатски магазини по разбираеми причини се продават дрехи с преобладаващи ръстове от типа S,L и M, на този пазар можеш спокойно да намериш модели от XL до XXXXX…L! Освен това, тук термин като VAT (ДДС) не съществува, защото тази територия е свободна икономическа зона.

От Стенли маркет продължаваме към Repulse Bay – един от 40-те хубави плажове в Хонг Конг. Голяма статуя на Буда със силно изпъкнало коремче краси многоцветен храм край брега на морето. Кристи пояснява, че червените фенери, които у нас най-често виждаме окачени пред китайските ресторанти, са символи на стремежа към щастие, богатство и дълголетие. Температурата на въздуха беше почти 24 градуса, на плажа нямаше много хора, но за сметка на това в морето забелязахме странни сърфисти, които стояха на дъските си в… поза партер и се придвижваха във водата гребейки силно приведени с ръце. На плажа срещнахме няколко семейства с малки деца, още повече, че днес е неделя. Във всяко от тях присъства и неизменната гувернантка. Тази професия е изключително разпространена в Хонг Конг и на нея се посвещават главно жени от Филипините и Тайланд. Около 200 000 са гувернантките в Хонг Конг.

Последната точка от полудневната ни екскурзия из Хонг Конг е рибарското селище Абърдийн. Кеят му е пълен с лодки и корабчета-ресторанти, които при всяка първа възможност, т.е. наличие на клиенти, отплават на круиз из залива. За гастрономите голямото изкушение се казва Bubba Gump Shrim Company Restorant, който се слави с огромните си порции и блюда със скариди. Хонг Конг е нещо повече от кулинарен рай и това го разбрахме, както вече споменах, още на първата ни вечеря в хотела. Огромно е изобилието от ресторанти, представящи кухните на десетки народи. Ако се доверим на езика на цифрите, в Хонг Конг съществуват над 11 000 ресторанта и кафенета. От най-малките дай-пан-донг в старите райони до най-модерните заведения в хотелите с 5*. Най-популярна все пак е китайската (кантонската) кухня, в чиято основа са заложени много зеленчуци, риба и морски дарове. Гордост и символ на Хонг Конг е плаващият ресторант „Джъмбо”, получил името си от гигантския слон, герой в източните приказки. На тази вкусна храна се насладихме и по време на вечерния круиз между островните части на Хонг Конг. От палубата на корабчето се вижда като на длан целия прелестен нощен мегаполис с шарените му рекламни светлини.

Накрая още нещо любопитно: в Хонг Конг се намира един от най-големите морски тематични паркове в света – Ocean Park, Този невероятен атракцион е разположен на 87 000 км.метра площ и притежава най-големия на планетата рифов аквариум с огромно количество разноцветни риби, костенурки, акули, китайски бели делфини и пр. Сред този неповторим животински свят туристите могат да се полюбуват и на симпатичния символ на Китай – мечетата панда, всяко от които дневно се справя с минимум 10 кг бамбук!

Когато подготвях това пътуване, партньорите ни от Хонг Конг бяха предложили да видим този уникален парк. Но след като имахме в програмата ни сродни атракциони в Сингапур и Нова Зеландия, решихме да посветим последния ни ден в тази част на Азия на друг тип забавление – азиатската Мека на хазарта Макао.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
24/06/2014
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*