АМСТЕРДАМ – КАНАЛИ, ЛАЛЕТА, ПЛАТЕНА ЛЮБОВ… (Първа част)

АМСТЕРДАМ – КАНАЛИ, ЛАЛЕТА, ПЛАТЕНА ЛЮБОВ…

Вижте всички статии от поредицата „АМСТЕРДАМ – КАНАЛИ, ЛАЛЕТА, ПЛАТЕНА ЛЮБОВ…“ тук.

1-0

ПЪРВА ЧАСТ

В туристическите справочници често назовават Амстердам „Северната Венеция”. И логично, след като градът е събрал на своята територия над 50 канала, 500 моста и повече от 2000 „плаващи” жилища. Разликата с истинската Венеция обаче е очевадна: италианската перла – един музей на открито, все повече прилича на изхабена красавица, докато холандският й съперник на туристическия пазар прилича на жив организъм, който от година на година търпи възходящо развитие. Още повече, че международното летище на Амстердам „Схипхол” е буквално огромна гара разпределителна за полети из целия свят. Годишно оттук преминават не по-малко от 45 милиона пътници!

Амстердам възниква като рибарско селище през XIII век и носи името на реката, която минава през него – Амстел, добре познатата днес марка бира. Отначало представлява броеница от островчета, които постепенно местните жители свързват чрез диги и бентове със сушата, прокарвайки и специфичните за града водни канали. Дори на холандски думата дам означава бент. Ако се погледне картата на Амстердам, ще се види концентричното разположение на тези канали, най- известни от които са Зингел, канала на принцовете, канала на императорите и др.През XVI век, по времето на т.нар. Златен век, градът се обособява като важен търговски и културен център. Днешният булевард „Дамрак” например, който свързва прословутия площад „Дам” с Централната гара, е представлявал огромен канал, през който са минавали корабите, натоварени с богатства от холандските колониални владения.

От епохата на XVI-XVII век са разположените край каналите сгради с великолепна архитектура. Тях може да съзерцавате по време на разходка с някое от многото корабчета, които плават с туристи из каналите на града. Подобно на туристическите автобуси от типа hop on /hop off, корабчетата са снабдени със слушалки за превод на беседите на 21 езика, но без български. Интересното на тези сгради е, че фасадите им са доста теснички – очевидна мярка за плащане на по-малък данък. Тези тесни фасади създават неудобство при обзавеждането на жилищата с мебели, тъй като не могат да се вкарат в тях по „конвенционалния” начин. Холандците обаче и на това са намерили цаката: на върха на всяка от тези сгради е монтирана метална кука, на която се закача въже и така се изкачват мебелите до желаното помещение.

Това е и периодът на засилено строителство в града и извън централната му част. Нарастването на населението е принуждавало местните власти да раздават земи в крайградските райони почти без пари, само и само да се избегне пренаселването на центъра. Ами вижте: през 1570 година в Амстердам живеят 30 000 души, включително и заселените от Антверпен евреи. През 1622 година те са вече 100 000, а в края на века – 200 000! В началото на XIX век, по време на индустриалната революция, броят на населението нараства на четвърт милион, а в края на столетието –на 510 000 жители! При инвазията на Наполеон Бонапарт Амстердам дори става столица на Холандия. Днес този космополитен град приютява заедно с предградията си почти 7 милиона души.

Гербът на Амстердам представлява съчетание от 2 лъвчета, 3 бели кръста и корона. Трите кръстчета, посветени на покровителя на града Св.Андрей, изразяват три от най-ценените човешки достойнства: доблест, твърдост и милосърдие, които са били символ- верую на местните жители. Днес може да прибавим свободата и толерантността, които може да срещнем на всяка крачка в града. Хората тук са доста разкрепостени – спомнете си, че Холандия и респективно Амстердам даде зелена улица на гей браковете. Тук без проблеми в т.нар. кофишопове може да си купиш марихуана /до 5 г!/, магически гъби и други леки наркотици, официално разрешени за употреба от държавата. За да влезеш обаче в такова заведение и да смукнеш марихуана ще трябва да си на възраст над 18 години. Проституцията също е официално разрешена. В Де Вален, кварталът на червените фенери, няма проблем да потърсиш услугите на жриците на любовта. Те си плащат данъците, задължително минават редовни медицински прегледи. Днес фенерите са заменени с червени луминисцентни лампи. Момичетата, главно с източноевропейски произход, стоят на витрините в съответния предизвикателен вид, но не позволяват да ги снимат. Ако на въпросните витрини пердетата са спуснати, значи дамата вече е заета. За безопасния секс амстердамци са се погрижили да открият и специален магазин за…презервативи под названието Кондомерия. Дори църквата е толерантна към тази древна професия. Пред входа на храма Oude Kerk, най-старата църква в Амстердам, стои скулптурата на на първата проститутка в града! Пак в тази част на улицата може да видите излята от бронз женска гръд, обхваната от мъжка ръка. За тази необикновена композиция има и легенда. Двама млади влюбени се разделят, защото младежът трябва да замине с кораб на далечно плаване. Момичето дълго го чака, докато накрая прекрачва срама и става проститутка. След години морякът се връща, но за беда ослепял. Отива в един от публичните домове и по гърдата познава своята някогашна любима.

Холандците, а това важи и за Амстердам, са особено толерантни към велосипедистите. В града има може би над 600 000 велосипеда. На много места може да се видят строени в многобройни редици колелета, а край Централната гара се намира и най-големият в града велопаркинг. Яхнеш ли веднъж колелото, светът и най-вече улиците са твои. Пешеходците, както се казва, да духат супата – на пешеходна пътека велосипедистите са с предимство! Върхлитат отляво и отдясно и всеки трябва да се съобразява с тях. Не стъпвайте на велоалея- ако ви бутне някой колоездач, вие сте си виновни. Когато през 2013 година отварят реконструирания национален музей Рейксмюзеум, става страхотен скандал заради намерението на общинските власти да затворят велоалеята, преминаваща под него. След масови протести общината се предава, а в знак на радост от победата в деня на откриването звънят клаксоните на десетки велосипеди.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
5/06/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*