АМСТЕРДАМ – КАНАЛИ, ЛАЛЕТА, ПЛАТЕНА ЛЮБОВ… (Втора част)

АМСТЕРДАМ – КАНАЛИ, ЛАЛЕТА, ПЛАТЕНА ЛЮБОВ…

Вижте всички статии от поредицата „АМСТЕРДАМ – КАНАЛИ, ЛАЛЕТА, ПЛАТЕНА ЛЮБОВ…“ тук.

Площад Дам

ВТОРА ЧАСТ

Всеки, който посещава Амстердам, е петимен да види най-напред емблематичните места в града. И разбира се на първо място небезизвестния (и в родния ни ъндърграунд) площад Дам, където преди години беше застрелян един от знаковите представители на криминалния ни преход – Косьо Самоковеца. Площадът е в сърцето на града. Тук се намира Националният паметник – обелиск, посветен на загиналите холандци през Втората световна война. След обяд и вечерта, особено по време на уикенда, тук може да видите десетки насядали край обелиска младежи с всякакъв цвят на кожата и да чуете езици и наречия от всякакви краища на света.

На този площад през 1648 година е построен Кралският дворец, една от големите забележителности на града. В началото на XIX век е бил резиденция на Луи Наполеон – брат на френския император, а сега съхранява впечатляваща колекция от мебели, скулптури, часовници и полилеи, които красят официалните церемонии и приеми, давани от холандското кралско семейство. До двореца се намира новата църква Nieuwe Kerk, която по-скоро е средище на различни обществени прояви и изложби, отколкото църковен храм. На площад Дам е и един от най-големите в града търговски центрове, да си го наречем по нашенски мол –De Bijenkorf.

Впрочем, през площад Дам минава и една от най-известните в града търговски улици с бутици на световни марки в областта на модата.- Kalverstraat. Ако се разхождахме по нея преди 30 години, може би щяхме да въздишаме от удивление по изложените облекла и обувки. Но сега в България вече си имаме всичко и шопингът на модни стоки в Амстердам едва ли ще носи такива емоции. Изключвам типичните холандски сувенири – има и такива магазини в центъра на града и изобилието, което се предлага, наистина е впечатляващо: от характерните за страната дървени обувки кломпен до изкуствените лалета, от керамиката в синьо и бяло, имитираща китайския порцелан, до магнитчетата с типичните холандски жилища. По страничните улички на площад Дам пък е истински рай на кафенетата, малките дюкянчета за пържени картофи под гръмкото название Chipsy king и…аржентинските ресторанти. В тях едва ли ще намерите жив аржентинец – араби и източноевропейци съставляват обслужващия персонал, но бифстека си е като приготвен в пампата. Когато попаднахме пък в мекксикански ресторант, единствената сервитьорка се оказа студентка от Непал, а готвачът египтянин. Но ястието си беше пар екселанс мексиканско!

Освен като град на греха, Амстердам е особено популярен със своите музеи. Има музеи едва ли не за всичко: на марихуаната, на лулата, на плаващата къща, на восъчните фигури /Мадам Тюсо също е на Дам/, на очилата, на Библията, на килимите, на котките, на бирата „Хайнекен”, на проституцията / един от най-новите/, на секса, на коктейла, на диамантите… Ще напомня, че Амстердам е едно от най-големите в света тържища на диаманти! В този музей може да се проследи пътят на това скъпоценно творение от суров, необработен материал, до мястото му на най-значимата и фино шлифована част от елегантни бижута. Санктпетебругският Ермитаж има и свой клон в Амстердам. Много известен и посещаван от туристите музей е Къщата на Ане Франк – еврейското момиченце, което тук е водело дневник, докато се укрива от нацистите преди семейството му да бъде предадено и отведено на смърт в концлагер. На изхода от Рейксмюзеум, където се точи надписът с огромни букви в червено и бяло „Аз обичам Амстердам” / едно от най-желаните места за снимка/ има голям магазин със стоки, чийто дизайн копира основни експонати от най-известните амстердамски музеи. Тук може да си купите например чаши с изображения от знаменити творби на Ван Гог – „Слънчогледи”, „Цъфнали бадеми”, „Ириси” и пр.

Без съмнение номер едно сред музеите си остава Рейксмюзеум, основан в Хага през 1800 година. Той притежава огромна колекция с картини от холандския Златен век и предмети на изкуството, сътворени в продължение на почти 8 века! На външен вид сградата създава илюзията за бивш дворец, но това не е така – никога не е имала подобно предназначение. Най-впечатляваща е залата с творби на Рембранд, сред които най-голям интерес предизвиква знаменитата „Нощна стража”. Тази картина има интересна история и може да я научите, когато посетите арт пазара Рембранд или както го наричат „Амстердамският Монмартър” Тук, под паметника на великия художник, е разположена композицията „Нощна стража”, като всички фигури в нея копират персонажите от оригинала на Рембранд, но са в…черно. Защо ли? Когато картината била поръчана, трябвало да носи друго име, нещо като „Отрядът на капитан Кок”. Рембранд я нарисувал, но поръчителите й не я харесали и картината буквално била захвърлена в някакво мазе. След години била случайно открита, но цялата почерняла и потънала в прах. Тогава я нарекли „Нощна стража”. Не пропускайте и музея на Ван Гог. Тук е събрана най-голямата колекция от творби на големия художник: 200 платна, 500 рисунки, 700 писма! Покрай най-значимите му творби ще видите и неговите два автопортрета.

Територията зад Рейксмюзеум и по-специално около малкото и колоритно езерце, често е сцена на различни обществени прояви. Попаднахме на пътуващ кулинарен фест, където от щандовете на каравани, бусчета, камиони и прочее подвижни кухни излизат бургери и паста, сладолед и палачинки, вафли със сладко и пудра захар, сокове и бира. Навсякъде се тълпят наслюнчени чревоугодници и най-вече около димящите скари с наденички, царевица и крехко свинско месце от джолан. Извън територията на вкусотиите са пристигнали със сергиите си всякакви майстори на ръчно изработени художествени изделия – от възглавнички и покривки с щамповани амстердамски пейзажи до картички с…очилати кучета и котки, от евтини бижута до керамични изделия с формата на…кромид лук. Музикантите са едно на ръка, а край тях, на зелената морава, са налягали на сянка под дърветата като на пикник хора – слушат в унес музиката или просто си почиват.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
8/06/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*