АРМЕНИЯ – ПОПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН… 9. Какво похапват арменците

АРМЕНИЯ – ПОПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН…
(Септември 2016 г.)

Вижте всички статии от поредицата „АРМЕНИЯ – ПОПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН“ тук.

armenia-popitali-radio-erevan-9-kakvo-pohapvat-armencite-01-armenska-trapeza-1

9. Какво похапват арменците

Арменската кухня е една от най-древните в Азия и най-старата в Кавказкия регион. Арменците векове наред са били под чуждо владичество, но в кулинарията се е случило точно обратното – арменската кухня им е оказала влияние. Много ястия стават известни в Европа чрез турската кухня, а всъщност са арменски. Например лозовите сърми – на арменски толма, на турски долма. Или баклавата, която на арменски се нарича пахлама. Арменската кухня си служи предимно с агнешко, телешко и овче месо, ползва много зеленчуци.

Едно популярно арменско ястие е например Хашлама, с овче или говеждо месо, домати, картофи и лук. Или Хоровац, с каквото ни гостиха в Гарни : комбинаран шашлик от различни видове месо, предварително накиснати в марината. Патладжани, тиквички, чушки, домати се пълнят с кайма, ориз и зелени подправки. Приготвят се и много постни ястия, гъсти супи с месо – например Хаш, приготвена от свински или говежди крачета. Голямо е разнообразието от сирена. Любими подправки са чесънът, кимионът, пиперът, много зелени тревисти растения, канелата, която фигурира и в рецептата на популярния арменски овчи суджук. Подправките придават и леко пикантен вкус на ястията. Арменците консумират и много сушени плодове. Смята се, че първи те са селектирали кайсията, която римляните наричали арменска слива. На пазара „Шука” в Ереван е пълно със сушени и сиропирани плодове. Както в Грузия, така и тук широко разпространен е сладкишът чурчхала / навързани на връв ядки в гроздов сироп/, за който разказах в пътеписа за съседна Грузия. Много вкусна е и пъстървата от езерото Севан. Още от преди 1500 години е рибното ястие кутап. Голямо е и разнообразието от десерти, в които често се използват подправки като кардамон и шафран.

За разлика от България, където обичайно сервираме „първо, второ и трето”, и в Грузия, и в Армения на трапезата се слагат едновременно много мезета.

Лавровият венец в арменската кухня обаче принадлежи на националния хляб лаваш, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално наследство. В Гарни домакините ни показаха как се приготвя този хляб – по стара традиция във вертикална глинена пещ, наречена тонир. В нея се поддържа непрекъсната циркулация на горещ въздух. Лавашът се разточва на тънки питки от квасено тесто, които буквално се лепят по стените на нагорещената пещ. Изпичането става за минути. Тази технология наблюдавахме и в Грузия. Според поверието, когато една мома се омъжва, на сватбата й свекървата я дарява с лаваш. Слага го на рамото й и така тя влиза в дома на съпруга си. Ако не го развали по пътя, а лавашът остане цял, значи, че ще е добра домакиня.

(Край)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
21/04/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*