ДА СЕ ВЛЮБИШ В СЛОВЕНИЯ: 4. Блед – езерото с приказния замък

ДА СЕ ВЛЮБИШ В СЛОВЕНИЯ

Вижте всички статии от поредицата „ДА СЕ ВЛЮБИШ В СЛОВЕНИЯ тук.

4. Блед – езерото с приказния замък

Всъщност прилагателното приказен приляга не по-малко на самото езеро, разположено в околностите на едноименния град. Толкова е красиво и живописно, че ако бях художник, мигом щях да хвана четката, изпълнен с творческо вдъхновение.

От Любляна до Блед са около 55-60 км, вземат се за час. Пътуваме в посока Юлийските Алпи, част от планинския ландшафт на Словения и от т.нар. Горенска област, характерна с високите си планински върхове, остри скалисти гребени, дълбоки алпийски долини и бистри езера. Истински природен бисер и рай за любителите на планинските приключения.

Минаваме край Шмарна гора, възвишение на 600 метра над морското равнище, където преди няколко века са се водили сражения с османските войски по време на похода им към Австрия. Екскурзоводката ни Оксана казва, че словенците обичали да отдъхват на този хълм, харесвали и Крвавец, където ходели на ски. Крвавец е един от най-престижните и най-слънчеви планински курорти в Словения. Пистите му са са разпръснати на 1450 метра над морското равнище и се обслужват от 13 лифта! И още нещо интересно: на всеки планински връх над 1000 метра имало хижи и било традиция местните хора, когато ги посещават, да оставят консервирана храна, материали за отопление и др. за зимата. Децата в тази страна се учат още в ранна възраст да обичат природата, чистотата, реда и дисциплината, затова няма какво да се чудим защо Словения е една много добре уредена държава.

Градчето Блед наброява около 10 000 жители, за които според Оксана има… много вицове и разбираме, че по манталитет много си приличат с нашите габровци. Покрай езерото то се е превърнало в един от известните планински курорти в Словения. Има много хотели и вили, апартаменти и квартири за настаняване на туристи, места за забавления. Туризмът прохожда тук още в средата на XIX век, когато швейцарецът Арнолд Рикли започнал да прилага лечение със слънчеви, въздушни и водни бани. На мястото на днешния хотел „Топлице” по онова време имало дървен хангар с термален басейн и мистър Рикли се възползвал от тази придобивка. Един от хотелите в Блед на име Park , част от веригата Сава хотели, разполага пък с цех за сладкарски изделия, където се произвежда оригиналната крем пита резина. Оригиналната, защото, както казва Оксана, и вместо нея тук таме се появявали ментета. Тази резина била невероятно вкусна и радвала любителите на подобни сладости още от времето на… Наполеон! От средата на миналия век досега били продадени… 14 милиона от тези пити! Ако построели с тях нещо като сладка стена около езерото, щяла да бъде висока цели… 8 метра!

Без съмнение туристите идват в Блед, за да се насладят на езерото и неговата великолепна природа, както и на замъка, който се издига над него. Спираме да изпием по кафе в един от бутиковите хотели край езерото, нарича се „Триглав”. Луксозен, такива са и цените му заради гледката, която директно оттук се открива към езерото и острова, разположен в средата му. Езерото е дълго около 2 километра, 30 метра е дълбочината му, има ледников произход. Температурата на водата през лятото достига 25 градуса, идеална за къпане, има и няколко плажа.До острова може да наемете лодка, казва се плетна, стига местните лежерни лодкари (плетнари) да се съгласят да ви превозят, ако не сте група от поне 20 човека. Е, ако платите като за толкова, няма проблеми. Пазарят се като нашенските бакшиши, които отказват къси разстояния, но дистанция София – Пазарджик приемат с голяма охота. На този остров има малка църква, посветена на Божията майка,с чиято камбана е свързана много интересна история.

Някога край езерото живеело семейство, съпрузите много се обичали. Разбойници обаче нападнали дома им, убили мъжа и хвърлили тялото му в езерото. Жената, обзета от неизмерима скръб, продала златото и скъпоценностите си и поръчала камбана, която в памет на любимия си да занесе в църквата на острова. Когато камбаната била готова, качили я на лодка, но излязла силна буря. Лодката потънала, а с нея и камбаната. Отчаяна, жената продала цялото си имущество и заминала за Рим, където станала монахиня и прекарала в манастир остатъка от живота си. Папата обаче научил тази история и наредил да бъде изработена нова камбана, която успешно била превозена до църквата на острова. И днес тя се намира там, насред езерото Блед , но освен при литургия я бият и по желание на… влюбените. Докато нейният звън оглася езерото, двойките, които се обичат, се отдават на съкровените си мечти. Затова я наричат Камбаната на желанията.

На върха на скалистата височина край езерото се издигат кулите на замъка Блед. Също като на картинките от приказките! Този замък е един от най-старите в Словения. За него се споменава в писмени източници още от началото на XI век , когато немският крал Хайнрих II го подарява на епископа на Бриксен. От терасите на замъка се открива невероятна гледка към езерото и острова.

Докато се изкачваме към вътрешността на замъка, ограден с високи стени, попадаме най-напред на местната винарна. Вътре ни посреща виночерпецът, облечен като католически монах. Може да си купите за десетина евро бутилка червено вино с етикет на замъка. Иначе, ако решите да похапнете с чаша от подобен еликсир, може да се възползвате от услугите на ресторанта в замъка.

Тази средновековна твърдина е конструирана на две нива. На долното са разположени типографията на замъка (печатница от времето на Гутенберг), галерията, магазинът с биопродукти, кафене. На горното ниво се намира кулата с параклиса, строена през XVI век, музеят с реликви от историческото развитие на региона – от бронзовата епоха до наши дни, ресторантът с тераса, ковачницата. Един млад ковач с огромен чук в ръка може по желание да ви изкове сувенирна монета. В замъка има и рицарска зала, стая, специално посветена на Арнолд Рикли, и др. Често в замъка се провеждат сватби, както и средновековни ритуали. Както се вижда, атмосферата тук е жива за разлика от много други подобни места по света, които са застинали в миналото.

Ще се върна отново към кулата с параклиса, където може да се видят прекрасни библейски стенописи . Сред фреските има и две исторически фигури – на краля Хайнрих II и съпругата му, около които се мъти… любопитна история. Двамата спели в отделни стаи и не стигали до обичайните за семейни люде интимности. Да, но жената… забременяла! Подозирали някакъв младеж, не разбрах, за съжаление, дали не е отнесъл гнева на измамения съпруг. Но жената била изправена на съд, който взел странно решение: ако измине боса 13 метра през гореща жарава и не й изгорят краката, ще я признаят за праведна! Така и станало, жената устискала на огъня и я обявили за невинна. А какво е продължението на тази драма по-нататък, откровено казано не знам.

След разпадането на Австро-Унгарската империя замъкът става лятна резиденция на монарсите от сръбската династия на Карагеоргиевичите, през Втората световна война тук се разполага щабът на германските войски в Югославия, а след нея се настанява югославският комунистически ръководител Йосип Броз Тито. На територията на замъка през 1947 година Тито сключва с нашия тогавашен премиер Георги Димитров т.нар. Бледска спогодба, която днес се счита за едно от най-големите предателства на новия комунистически режим срещу българския народ. Именно тогава в една от клаузите на тази спогодба се предвиждало включването на нашата Пиринска Македония в пределите на Югославската федерация като част от Народна република Македония!

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/07/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*