Дананг – виетнамският Маями

Докато чакахме да ни чекират багажа за обратния полет от Дананг през Доха за България, се случи нещо, което не бях виждал на никое летище по света. Момичетата, които започваха работа на чекина за този ден, неочаквано напуснаха гишетата и се строиха в редица пред учудените погледи на пътниците. Това трая няколко секунди, достатъчни да ни се завърти в главите мисълта какво ли се случва. На софийското летище често отцепват периметър, когато пристига или трябва да излети самолет от една близкоизточна държава. Изведнъж целият кордон от калибровани красавици в униформа като по даден знак се… поклони дълбоко и се отправи на работното си място! Феноменално!

В Азия поклонът е част от етикета и културата на местните народи. Знак на уважение към този, на който отдаваш способностите си да му бъдеш полезен: дали в хотела или в ресторанта, дали в магазина или на пазара, дали в музея или в ателието за бижута, дали по бизнес дела или в политиката… На такива жестове се радвахме през цялото ни пребиваване в Дананг и те идваха да илюстрирират една от най-важните черти на виетнамците – тяхната доброжелателност. Но това е само щрих към въпроса: защо да изберем Дананг, столицата на виетнамския туризъм, за своята морска ваканция?

Дананг е четвъртият по големина град във Виетнам след Ханой, Сайгон (Хошимин) и Хайфон, с население около милион жители. През войната със САЩ е бил военно-въздушна база на американската армия. Разположен на Източно море, той е най-голямото пристанище на страната, с динамично развиваща се икономика, а благодарение на инвестициите в инфраструктурата и опазването на природната среда е обявен и за „най-добрия град за живеене във Виетнам”.

През последните години Дананг става все по-привлекателна дестинация за туризъм. И за това си има обективни причини, които са мотивирали в.”Ню Йорк Таймс” да го сравни с американската перла Маями, а Smart Travel Asia да го постави сред 10-те най-атрактивни места за почивка на Азиатския континент.

ПЛАЖЪТ My Khe, най-големият в региона, е признат от американското списание „Forbes” за един от шестте най-очарователни плажове в света! По зла ирония на съдбата именно оттук започва десантът на американската морска пехота на виетнамска земя през 1965 година. Плажната ивица, с фин бял пясък, дълга десетки километри,е изключително удобна и за джогинг и пешеходна разходка. Рано сутрин, още между 04.00-05.00 часа (!), може да се видят десетки виетнамци да се разхождат или къпят в морето, за да не се изложат по-късно на слънчевите лъчи.Докато ние гоним да добием тен, те правят точно обратното – тъмната кожа не е показател за добър жизнен статус. На плажа се предлагат всякакви водни спортове: сърфинг, парашут,джет, банан, както и популярната в страната кръгла лодка basket both. Цената на два шезлонга и чадър е само 80 виетнамски донги (VND), които се равняват на по-малко от…4 долара! Барчета с плодове, фрешове, сладолед, кафе и пр. колкото искаш. Има и достатъчно спасителни постове. Температурата на въздуха е около 28- 30 градуса, от декември до май е сухият сезон, морската вода е 24-25 градуса, морското дъно е пясъчно и ..до колене поне на 15-20 метра навътре.

ХОТЕЛИТЕ са пръснати по цялото протежение на морското крайбрежие. Много световни вериги в хотелския бизнес са изградили свои комплекси: Меlia, Crown Plaza, Centara и др. Те са концентрирани малко по-далеч от централната част на града, но имат собствени плажове, разполагат с по няколко басейна и ресторанти, с разкошна паркова среда. Луксозният Intercontinental Danang Sun Peninsula Resort, разположен на полуостров Сон Тра, е включен в класацията на Travel + Leisure World’s Best Awards сред 100-те топ хотели в света. А развлекателният център Cocobay през миналата година е бил домакин на конкурса Мис Свят’ 2019.

Другите хотели, предимно четиризвездни, пак на първа линия, са по-скоро градски тип, с басейни на покрива, но с всичко необходимо за една пълноценна почивка. Предимството им е, че са в непосредствена близост до крайбрежните заведения, както и с живия живот в града: малките супермаркети, салончетата за масаж,ресторантчетата с местна кухня, на много от които масите и столовете са с виетнамски размери, подобни на мебелите в…детската градина. Между другото масажът на цяло тяло с масло върви средно около 18-20 долара на час.

РЕСТОРАНТИТЕ предлагат изключително разнообразна храна. Ако харесвате азиатската кухня, във Виетнам не само че няма да сте гладни, но и ще останете впечатлени от богатството на вкусове и аромати. Виетнамската земя е щедра на плодове, зеленчуци и подправки, морето – на риба, миди, стриди и всякакви ракообразни: от кралските скариди до едрите лобстери. В повечето ресторанти ще ги видите в басейни, от които ще ви ги извадят живи, ще ви ги претеглят на кантара и ще ви ги приготвят както сте пожелали- на тиган, на грил, на пара.Или на плоча, класически шоу кукинг, какъвто ни предложи например в един японски ресторант млад и много артистичен готвач. Най-популярната бира е „Tigre”, има и много добри вина. Най-известната местна марка червено вино е „Dalat” по едноименната област, в която през колониалния период французите са засадили лозя. Докато се храните,не се учудвайте, че до вас неотлъчно стои някоя девойка от персонала на ресторанта. Това е част от културата на този народ, тя няма да ви досажда, ако поискате нещо, веднага ще ви обслужи. Спомнете си каква мъка е понякога в нашите ресторанти да се появи сервитьорът, когато ти трябва. Менютата почти навсякъде са на виетнамски и английски език. Но имайте предвид, че 90 % от персонала не говори чужд език, английският се свежда до тенкю и окей. Така е навсякъде в града, не само в заведенията, дори и в хотелите, като изключим служителите на рецепцията. Въпреки че виетнамците по правило са добре образовани. И ако им връзвам кусури, освен езиковата бариера, другият голям проблем за чужденеца е пресичането на улиците. Пешеходни пътеки тип зебра има навсякъде, но те не служат за нищо. Колите и особено скутерите, които буквално щъкат като мравки, се движат с бясна скорост и спринтът на къси разстояния е единствено спасение от тях. Ивет Лалова направо пасти да яде!

МОСТОВЕТЕ са една от най-големите забележителности на Дананг. Шест на брой, те пресичат голямата плавателна река Хан, която разделя града на две зони – градска и курортна. Най-атрактивният е Dragon Bridge, с формата на дракон. Митичното чудовище, което за разлика от нашата представа за нещо зло, тук е символ на просперитета. Всяка неделя вечерта, в 21.00, въпросният дракон в продължение на десетина минути бълва огън и вода пред погледа на стотици туристи и местни жители, дошли отрано да заемат места и да заснемат тази традиционна за града атракция. Драконовият мост през деня е в златиста окраска, но вечер и нощем прелива в различни цветове: синьо, зелено, червено. С подобна цветова гама се отличава и мостът Han River Bridge, който има свойството да се отваря и пропуска през реката по-големи плавателни съдове. И докато сродни съоръжения по света вършат това, отваряйки се с „крилата” нагоре, този мост извърша операцията със завъртане на централната му носеща колона около оста й. Има и още един мост над реката Хан, който заслужава внимание –заради формата му на лодка с платна местните жители го наричат „Платноходката”.

Всяка вечер по реката плават туристически корабчета. Разходката е приятна на фона на разноцветните реклами на бетоновите гиганти, сред които се открояват внушителните 36-етажни конструкции на Novotel Danang с площадка за хеликоптери на покрива и на футиристичната сграда на местната администрация, наричана шеговито „Царевичката”.

Нощният живот в Дананг обаче е далеч от разкрепостената атмосфера в тайландските курорти Патая и Пукет, дори от прословутата пешеходна улица в Сайгон Bui Vien Walking Street. Но за да не отчайвам любителите на среднощни удоволствия, все пак има достатъчно барове, дискотеки, заведения с караоке, изискани ресторанти с местна и международна кухня. И доста от тях може да намерите в центъра недалеч от крайбрежната улица. А денем тук е истинско удоволствие за разходка и снимки край импровизираната арт сцена с великолепни скулптури от мрамор. По това време може да препоръчам и разходка с традиционните виетнамски велорикши, наричани цикло. Едночасова обиколка струва едва 7 долара на човек.

ЗАБАВЛЕНИЯТА ИЗВЪН ГРАДА са впечатляващи и ще обогатят почивката ви в Дананг. На по-малко от час път се намира уникалният Фентъзи парк, събрал на 1500 метра надморска височина две запомнящи се атракции – Златният мост и бившия френски курорт Ба На Хилс. Дотук ще стигнете с най-дългия, 5-километров, кабинков лифт в света. Златният мост, наречен „В ръцете на Господ”, е творение на виетнамския архитект Ву Виет Ан и се издига на 1400 метра над морското равнище. Представлява композиция от две огромни ръце, които държат в дланите си позлатена конструкция с дължина 150 метра. Ръцете създават илюзията, че са излети от специално състарен за по-голям ефект бетон, но всъщност става дума за основа от фина стоманена мрежа, покрита с фибростъкло. От високо посетителите, които пъплят по моста, изглеждат като джуджета между ръцете на великан. Иначе гледката към околността е страхотна, стига да не заварите обичайната за тази височина мъгла. Споко, тя все пак ще се разсее, тъй че бъдете по-търпеливи, ако искате снимките ви да излязат както трябва.

От Златния мост ще преминете в лоното на другия атракцион – Ба На Хилс, наследник на френско вилно селище от 1919 година. Отначало ще попаднете в царството на безброй цветни градини и паркове, изградени в стила на Версай. Неслучайно тук всяка година се провежда международен фестивал на цветята. Мраморни статуи, фонтани и скулптурни композиции ще ви пренесат в античността и философията на будизма, по Пътя на коприната, в света на животните, сред символите на Зодиака и посланията на любовта. Сред шеговитите цветни фигурки главни герои са веселите мишлета, а да не забравяме, че според календара на китайците 2020-та е годината на металния плъх. Втората част на комплекса, ако мога така да я нарека, е реплика на френско селище с типичната вятърна мелница, шатото, католическата катедрала, тесните „средновековни” улички, каменните домове с табели,които сочат имена на хотели. И наоколо ресторанти, кафенета, сергии с азиатска и европейска кухня допълват атмосферата на Ба На Хилс.

Едно от най-хубавите места за еднодневна екскурзия е старинното градче Хойан, обект на ЮНЕСКО, на около 35 минути път от Дананг. От малко рибарско селище през XVII – XVIII век израства процъфтяващ град с голямо пристанище и оживена търговия с Европа и Азия. В резултат на това възникват кантори и складове на търговци от Япония Китай, Португалия, Испания, Франция, Холандия, а от тях – етнически квартали, каквито съществуват и днес. От онова време са останали три етнически култури, които, образно казано, са си разпределили територии в Хойан и това е един от мотивите на ЮНЕСКО да приеме града под своя закрила. Една от тези култури, японската, е построила през 1593 година днешната емблема на Хойан – Покритият мост. Според легендата, някога тук е живяло водното чудовище Мамазу. Главата му била в Индийския океан, опашката – в Япония, а тук, в Хойан, мостът бил нещо като седло върху тялото на звяра. Разходката из историческия център на града е невероятно преживяване. Той е затворен за автомобили и спокойно можеш да се любуваш на постройките от векове с потъмнели от времето врати и капаци, които имат свое минало. Над 840 от тях са с официално признато историческо значение. Арт галерии, храмове и пагоди, дюкянчета с всякакви стоки са и свидетелство за симбиозата на различни култури и стилове. Тук например може да се нахраниш прекрасно в превърната в приветлив ресторант китайска къща от XVII век, да пиеш хубаво кафе в барче със сертификат на Tripadvisor или в заведение с портретите на Хо Ши Мин,Карл Маркс, Ленин, Фидел Кастро и Че Гевара, да се повозиш на велорикша или на лодка по реката Тху Бон, която протича сред града. Този речен „круиз” струва само 5 долара, а срещу 1 долар ще ви измайсторят картонена лодка, ще поставят в нея горяща свещичка и ще я пуснат по течението, да носи вашите мечти. Не знам дали на друго място има толкова шивашки ателиета, но в Хойан сякаш нямат чет. Тук само за 24 часа може да ти ушият костюм или виетнамската национална женска носия ао дай, която е на мода сред младите жени и момичета. Вечер пък целият град е озарен от стотиците фенери – поминък, който се предава от поколение на поколение. Има дори фестивал на фенерите, който всяка година се провежда в Хойан. Накрая обаче не ви съветвам да пропуснете „заключителния акорд” на гостуването ви в този забележителен град- вечерното шоу „Hoi An Memories”) „Спомените на Хойан”). Спектакълът пресъздава историята на града на фона на вълнуваща любовна драма с участието на балет от 500 артисти, на сцена от 25 000 кв.метра, най-голямата във Виетнам, с изключителна хореография, музика и актьорско майсторство. Жалко е ,че ние сме туристическа страна не от вчера, а и до днес не можем да се похвалим с представление от подобен мащаб.

И още едно предложение – Мраморната планина. На 15 минути път от Дананг. Името си носи от находищата на мрамор, който местната икономика използва в строителството и за производството на религиозни реликви и сувенири. Това са пет хълма, които носят имената на петте основни елемента: вода, огън, метал, дърво и земя. Асансьор изкачва посетителите до мистичните будистки храмове и пещери, съществували столетия. Най-известната в региона будистка пагода – Лин Ун, се намира на полуостров Сон Тра. А само на метри от нея се издига 67-метровата статуя на Лейди Буда, най-високата във Виетнам, която и денем, и нощем се вижда едва ли не от всички краища на града.

ЗА ШОПИНГ в Дананг възможностите са много. Има и молове (Vincom Plaza), бутикови магазини, пазари. Какво да се купи? Памучни и копринени облекла (с много добро качество), бижутерия с полускъпоценни камъни, картини и репродукции, подправки, сушени плодове (страхотно манго!) и ядки, вино от серията Dalat, сувенири от мрамор, туристически символи. Много от тях може да намерите на най-популярния местен пазар Han Market, където цените са „народни”, но бих препоръчал най-вече магазините в Хойан. Не забравяйте и кафето. Някога, по времето на социализма, виетнамското кафе не се радваше на особена почит. Но сега не трябва да се гледа така еднозначно. Виетнам е голям износител на кафе в целия свят. В по-добрите магазини може да намерите много качествено кафе на зърна. Младите виетнамци, както се казва, вече не почват деня си без чаша кафе. Има дори кафенета, в които се предлагат и книги за четене – докато отпиваш от ароматната течност, да прочетеш няколко реда от книга с интересен сюжет. Вече дори се говори за виетнамска кафе култура! Bloomberg, например, поставя виетнамското фрапе с мляко в топ 10 на този продукт в света. А да го опитате имате и препоръката лично на бившия американски президент Барак Обама!

Засега Дананг е дестинация преобладаващо за азиатски туристи. Но с навлизането в сезона след Китайската Нова година забелязах все повече туристи от Европа и други континенти, срещнах и българи. Надявам се повече наши сънародници да потърсят тази нова територия за ваканция и не се съмнявам, че ще им хареса. Нашата компания БОЯНА- МГ предлага такава възможност – разгледайте сайта ни, потърсете ни и в офисите в София и Варна.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
24/02/2020
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*