ФУ КУОК – ВИЕТНАМСКИЯТ ПУКЕТ

ФУ КУОК – ВИЕТНАМСКИЯТ ПУКЕТ


Това сравнение с прословутия тайландски курорт тече с пълна сила из рекламните туристически канали. Нещо повече, по оценки на специалисти в туристическия бранш, това е новата изгряваща звезда на туризма в Югоизточна Азия! Все пак, за да не хиперболизирам, Фу Куок е далеч по-спокоен курорт от Пукет – няма я тази мощна вълна от любители на екзотиката, пристигащи в Тайланд от всички краища на света. Може би ковидът е изиграл решаваща роля, защото сега тук се е настанил главно местният пазар, а само в края на 2019 и началото на 2020 година броят на чуждестранните туристи, посетили Фу Куок, е растял главозамайващо, достигайки 2,5 милиона души!

Фу Куок е най-големият остров във Виетнам. С прилежащите му малки и отдалечени островчета има обща площ от 574 кв.км, с постоянно население от 180 000 души. Намира се на брега на Тайландския залив, на около час път със самолет от най-големия виетнамски град Сайгон, днес Хошимин. Дневно по тази линия има 135 полета от местни авиокомпании и самолетите са пълни. Летището е малко, но комфортно. Старият аеропорт е изоставен, но нищо чудно да стане територия на предвиждания до 2030 година нов терминал.

Фу Куок е известен със своите дълги пясъчни плажове, с тюркоазената морска вода, с вечнозелената растителност, с романтичните изгреви и залези – с всичко онова, което стопля душата и тялото, когато у нас, в Европа и на други места върлува зимата. Климатът е тропически. През цялата година температурата на въздуха се движи между 25 и 32 градуса, на морската вода –между 27–28 градуса. Най-доброто време за ваканция тук е между декември и март, когато небето е синьо, почти няма дъжд, морето е топло и спокойно, няма приливи и отливи, нито хищни риби. Има наистина страхотни плажове: Лонг бийч, Бай Сао, Стар фиш, където по това време на годината е популацията на червените морски звезди. На плажовете има всякакви спортни забавления – от банан до парашут и джетове, а масажът на открито е не само върховен, но и два пъти по-евтин от масажните салони в града, да не говорим за СПА центровете в хотелите.Този уникален плаж Стар фиш (Морска звезда) се намира край едно от най-популярните в района рибарски селища – Рач Вем. Местните рибари и до днес пазят традиционния си бит: спят в наколни къщи, до които стигат понтонни мостове, стават призори, за да приберат първия улов за деня и оцеляват благодарение на щедростта на морето.

А то наистина им се отблагодарява: всеки ден по пазарите и в местните ресторанти пристига изобилие от прясна риба, скариди, калмари, раци, лобстери, миди и други дарове от морето, които добрите майстори готвачи превръщат в истинска наслада за окото и небцето.

Столица на острова е градчето Дуонг Донг. През него, от единия до другия му край, се простира главната търговска улица Than Hung Dao. По цялото й протежение се нижат магазини, малки и големи ресторанти, салони за масаж, хотели от всякаква категория – повечето с излаз на плажа. Движението на МПС-тата е вдясно, като до късна доба не спира трафикът на коли и скутери, каквито, лесно и евтино се намират под наем. Тук може да се видят и дългите, 8-местни червени открити таксита с надпис City Tour. Имат вид на ретро автомобили, но взимат най-скъпо от останалите таксита. За сведение: ако ретрото таксува по 30 000 виетнамски донги (VND) на километър, което прави при курс на долара 23 250 VND  около 1,3 $, останалите таксита искат по 12 000 -17 000 VND на кирометър, което се равнява на 0.5–0,7 $.

Вероятно ще ви направят впечатление въпросните раздути цифри на местната валута. Както беше у нас преди деноминацията на лева по Иванкостово време. Ако обърнеш в донги няколкостотин долара, направо ставаш милионер! От банката, където е най-чисто да се обменят пари, излизаш с дебела пачка. Само трябва да внимаваш при разплащанията, защото отделните купюри много си приличат и лесно можеш да ги сбъркаш.Плащането с кредитна или дебитна карта върви, но на пазарите, в малките магазинчета и ресторанти, за масаж и пр. плащането кеш е неизбежно.

Ако се върнем на главната улица, ще стигнем и до Нощния пазар, който местните жители считат за една от популярните туристически атракции в Дуонг Донг. Той показва истинска жива картина от битието на виетнамците. Отваря след 18.00 и продължава до полунощ. Винаги е пълно с народ, а многобройните сергии, пъстри по азиатски, предлагат какво ли не: от лакомства до сувенири, от бижутерия до облекла. Тук са и малките ресторантчета с аквариуми с жива риба и морски дарове, от които местните ресторантьори вадят с кепчета избраната стока, теглят я на кантара и я приготвят на минутата според желанието на клиента: на скара, на пара или пържена  в нагорещен съд с пипер, чесън и куп виетнамски билки. Това е традиция във всички ресторанти, които приготвят храна от морския улов. В едни посрещат и чужденци, в други предимно местни жители. Ресторантите с виетнамски посетители приличат на…детска градина: ниски столчета и масички, отговарящи на ръста на виетнамците. За един европеец като мен, с по-голямо „живо тегло”, е абсурдно да се помести на такова място. Разбира се, има и достатъчно ресторанти по нашия вкус: и с европейска кухня, главно френска, много добра пицария, корейски ресторант за барбекю, което сам си приготвяш на масата.

И във Фу Куок, а и изобщо във Виетнам, трябва да се внимава с напитките, в които слагат лед. Най-добре е да се избягва този лед, защото не се знае дали не е от чешмяна вода. Такава не се пие, само бутилирана, каквато има навсякъде. В ресторантите, магазините, дори и в хотелите е много трудно да се разбереш с местните – английският език е почти непонятен. Въпреки че хората са много доброжелателни и отзивчиви.  Добре, че на смартфоните може да се използва телефонният преводач, който върши чудесна работа: пишеш на български, излиза преводът на виетнамски и всичко е наред. Добре е да се купуват местни сим карти – такива се предлагат и на летището. За 10 долара на човек нашата групичка имахме капацитет за ползване по 2 GB на ден.

Във Виетнам трябва да се внимава и когато се пресичат улиците. Дори да има пешеходна пътека, никой водач на кола или скутер не й обръща внимание. Просто трябва ловко да се спирнитира до отсрещния тротоар при всяка удала се възможност за това. И още една местна особеност, по която виетнамците си приличат с…испанците и гърците. Ако по обяд и в ранния следобяд видите пред вратата на магазин, например, джапанки или обувки, това е знак, че персоналът си почива. Нещо като виетнамска сиеста!

Като отварям дума за храната, и във Фу Куок, и във Виетнам тя е много вкусна, изключително разнообразна. За рибата и морските дарове вече е ясно. Оризът е почти неизменен спътник на всяко ястие. Зеленчуците са в изобилие. Да не говорим за плодовете – истински Божи дар са отрупаните с дини, ананаси, малки бананчета, драконов плод, маракуя и манго сергии по улиците. Предлагат се и на плажа. Признавам, че по-сладко и сочно манго не съм опитвал досега!

Като всички азиатски народи и виетнамците ползват в кухнята си пикантни подправки, особено в супите. Основна съставка във виетнамската кухня е т.нар.рибен мус или рибен сос. Във Фу Куок се намира фабрика за производство на рибен сос, който се добива след ферментацията на дребната риба аншоа в огромни дъбови бъчви. След това се налива в контейнери и се разпространява както за вътрешния пазар, така и за износ в различни страни от Югоизточна Азия, а вероятно и в Европа. Влизането в цеха с бъчвите е, меко казано, изпитание за обонянието. Миризмата на ферментиралата риба е неприятна. Но когато ни поканиха в шоу рума на фабриката да дегустираме от рибния сос, се оказа, че не само няма никаква миризма, но продуктът, леко осолен, е много вкусен. Затова вероятно не го усещаме, когато се храним във виетнамски ресторант. През септември миналата година Европейската комисия е удостоила виетнамския рибен мус с марката за продукт със защитен географски произход, със собствено лого и надпис „Екстракт от риба”.

Във виетнамските ресторанти неизменно присъства и черният пипер, смесен със сол в порцеланови купички. Във Фу Куок има плантация за пипер, разположена на площ от 400 хектара. Насажденията много наподобяват тези с хмел. Отглеждат се различни сортове пипер. Показаха ни как най-напред се пръкват зелени зрънца, как после стават червени, черни,а като те се обелят -бели. В шоу рума на плантацията опитахме от различните видове върху парченца от манго, а на рафтовете са изложени бурканчета, включително и със смесен пипер.

Във Фу Куок произвеждат и вино. Още от колониалния период на френското господство във Виетнам започва да се развива лозарство и виноделие. В долината Далат са едни от най-добрите насаждения с лозя, оставени от французите, като с това име е популярно и едно от най-добрите червени вина, произвеждани в страната. Във Фу Куок обаче правят вино, но не от грозде, а от плодовете на …мирта. За това растение казват, че от него е изплетен венецът на Христос. Миртовото вино от винарната във Фу Куок носи названието SIM, има леко сладко-кисел вкус, но откровено казано ние, българите, имаме други предпочитания. Иначе по отношение на алкохола виетнамците произвеждат нелоша оризова водка. В някои магазини се продава някаква алкохолна напитка с необикновена за нашите представи добавка в бутилката. Ако в шишето с нашенска  ракия понякога може да се види краставичка, във виетнамската – спиртосано водно конче или…кралска кобра! По тези географски ширини подобни настойки се ползват най-вече с лечебни цели. Нашата висока оценка обаче заслужиха двата вида местна бира – Saigon и Tiger, които не пропускахме да сръбнем на вечеря.

А сега – и част от атракциите, които се предлагат на туристите във Фу Куок.

Тук се намира голяма ферма за изкуствено отглеждане на перли. Затова наричат Фу Куок и „Островът на перлите”. Фермата е открита през 1994 година, използва утвърдени технологии, разработени в Япония и Австралия, и поддържа много високо качество на бижутерията, която предлага на своите клиенти. Колиета, обеци и прочие перлени бижута, седефени украшения, козметични продукти са изкушения за дамите. Това, което силно ме впечатли, е огромното количество фосили на раковини и черупки, струпани на големи купчини в някои от помещенията на фермата. Тези фосили са резултат от хилядолетни процеси на океанското дъно, като днес от тях изкусни майстори изработват скулптурни композиции и картини със сюжети от религията и бита на виетнамците. Те се продават на клиенти, които уважават миналото и предците си и ги купуват да красят дома или работното им място.

Виетнамците са предимно будисти, по-малко католици, протестанти и хиндуисти. Както навсякъде в страната, така и тук, във Фу Куок, подобаващо място заемат религиозните храмове. Посетихме най-големият будистки храм на острова – пагодата Хо Куок, която впечатлява с импозантност и красота. Този огромен комплекс на площ от 110 хектара се смята за новия духовен център за будизма в цял Южен Виетнам. В главния храм е изложена златна статуя на Буда, околността е потънала в разноцветни храсти и цветя, огромно пано е разположено след централния вход, украсено със позлатени фигури на дракони и лотоси – ръчна изработка. Храмът е строен почти 7 години, за него държавата е инвестирала 4,5 милиона долара. На върха на храмовия парк се издига голяма бяла статуя на Бодхисатва – в будизма един от символите на мъдростта и просветлението. Тук идват много хора, включително и за медитация, да се поклонят на Буда, а и да се насладят на прекрасната гледка към морето, която се открива от храмовия парк.

Във Фу Куок има няколко музея, но най-известен е Кокосовият затвор. По време на войните с французи и американци тук са били въдворени близо 40 000 виетнамски войници и политици, борещи се за независимостта на своята родина. Това си е чиста проба концлагер. Запазени са бараките, в които са били натиквани затворниците. Със силиконови фигури на мъчители и жертвите им са пресъздадени такива автентични методи за жестокости и изтезания, от които човек направо се стресира. Като гледах всичко това, просто умът ми не побира до каква степен може да стигне човешкото въображение, за да измисля такива инквизиции върху беззащитни хора. Този затвор е превърнат в музей, за да напомня на поколенията за тези мрачни времена от виетнамската история.

Разбира се, хората, които идват на ваканция във Фу Куок, търсят преди всичко слънце, море и забавления. Тук няма нощен живот като в Пукет и Патая, няма молове –  само един по-голям супермаркет като Кинг Конг донякъде запълва интереса към шопинг и то на доста приемливи цени. Но истинското удоволствие идва от контакта с природата и някои от увеселителните паркове, в които виетнамците са вложили много пари и страхотни атракции. На реката Куа Кан може да покарате каяк. В Националния парк Фу Куок – да се разходите по екопътеката из джунглата на парка, дом на  няколко вида примати, десетки видове пеперуди, многобройни растения, част от които с медицинска значимост. Край островите Gam Ghi и Buom Islands е идеалното място да се гмурнете с шнорхел сред кристалните води и кораловите рифове, на остров May Rut да се разходите по дъното на морето със скафандър на главата, за да видите отблизо подводния свят. Тази атракция е 15-минутна, нарича се sea walk и струва 900 000 донги (около 39 долара). На остров Hon Thom може да се спуснете по пързалките на един от най-големите аквапаркове в Югоизточна Азия – Aquatopia, с повече от 20 атракции, разработени от водещи световни производители. И накрая да се качите на най-дългия надморски кабинков лифт в света (7999,9 м), включен в Книгата за рекордите на Гинес. За 20-минутния преход на височина 160 м ще се любувате на невероятно красиви гледки. Кабинковата линия е строена две години, конструкцията й струва над половин милиард долара. По дължината й са изградени 6 кули, свързани помежду си, а между тях се движат 69 кабинки с капацитет 20 души. За 1 час може да бъдат превозени 3500 човека.

Лифтът се спуска сред един изкуствен град, наречен Sunset Town. Построен от групировката Сън груп, той е известен и с названието Сън Премиер Вилидж Примавера. Построени са многобройни жилища с разноцветни фасади, римски амфитеатър, не липсва и Венецианската кула като тази на площад Сан Марко. Цялата архитектура и дух на този изкуствен град, в който за съжаление все още никой не живее, е вдъхновена от старите средиземноморски градове в Италия. Тук-там има отворено по някое кафене за туристите, а край великолепния фонтан успяхме да заснемем и щастлива двойка младоженци.

Под бранда Vinpearl има няколко тематични увеселителни парка в околностите на Фу Куок, като част от тях е и сафарито, което пренася посетителите в света на африканската фауна. Специално бих препоръчал тематичния атракцион Grand World, популярен като „градът, който никога не заспива”. Тук нон стоп се предлагат забавления, фестивали, партита и прочее подобни прояви. Може да попаднете, например, във …Венеция и да се разходите по воден канал с гондола, да се впуснете в шеметната атмосфера на китайския гигант Шанхай. А шоуто „Квинтесенцията на Виетнам” ще ви покаже невероятна атракция с участието на 300 танцьори на фона на древен виетнамски град, на огромна сцена, с най-модерна технология.

В заключение: какво да отнесете у дома или на близките си от Фу Куок? Сувенири, текстил, сушено манго, кафе на зърна в комбинация от арабика и робуста, жасминов чай. Виетнам е голям износител на кафе в цял свят, дори се говори за своеобразна виетнамска кафе култура. Но може би най-вече споменът от една приятно прекарана ваканция в страна от топлите географски ширини.

 

АСЕН БОЯДЖИЕВ

Снимки: МАРИЯ ЯНКОВА И АСЕН БОЯДЖИЕВ

 

9/03/2023
No Responses

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*