КУБА – ПРЕДИ НЕИЗБЕЖНАТА ПРОМЯНА: 5. Кубинските пури – най-добри в света

КУБА – ПРЕДИ НЕИЗБЕЖНАТА ПРОМЯНА

Вижте всички статии от поредицата „КУБА – ПРЕДИ НЕИЗБЕЖНАТА ПРОМЯНА“ тук.

kuba-5-kubinski-puri-10

5. Кубинските пури – най-добри в света

Стопаните на Hostel del Habano – хотелът, бивша резиденция на испански граф, покрай стандартните услуги за туристите са добавили и една традиционна за Куба атракция – демонстрация за приготвяне на пура. Отделили са един бар на втория етаж, където млад чернокож кубинец показва на клиентите как се свива пура. Такива хора носят названието торседор. Не пуша от 1988 година, но тук, след като гъвкавите пръсти на момчето сътвориха истинска хаванска пура, не можах да устискам. И дръпнах няколко пъти, естествено с чаша ром и кафе, за да е удоволствието пълно. Друг е въпросът, че загубеният навик на пушач ме постави в конфузно положение, защото лапнах пурата не от правилната страна, все едно да запалиш цигарата си откъм… филтъра. Е, това да ми е кусурът, посмяхме се все пак.

Предния ден, докато се разхождахме с Мария и Гладис край крепостните стени на Моро и Кабаня, попаднахме на някакъв кафе-магазин за пури.Над входа му висеше плакат със снимка на мустакат чернокож чичо, който след минути разбрахме, че е един от най-големите торседорес в Хавана – сеньор Хосе Кастелар Куето. В момента го нямаше на работното му място – тезгях с готови за свиване тютюневи листа, но за сметка на това до него се пъчеше в естествен ръст… восъчната фигура на майстора! Човекът си е окачил на стената куп снимки с посетители на магазина, разбирай знаменитости. Изложени са и няколко сертификата, един от които свидетелства, че през 2011 година въпросният сеньор Куето е изработил пура с дължина… 81.80 метра! Признат рекорд за Гинес!

Хаванските пури имат славата на най-добрите в света. И на най-скъпите! Годишно в Куба се произвеждат 3 милиона пури! Още се помни случаят, когато американският президент Джон Кенеди забавя с няколко часа влизането на ембаргото срещу Куба в действие, за да се снабди с 1200 кубински пури преди мандалото да е паднало и за тях.

Гледахме няколко демонстрации за изработване на пурите. Впечатли ме една жена в градчето Тринидад, казваше се Елма, работила във фабрика за пури 25 години, за 8-часов работен ден е произвеждала до 120 броя. Общото мнение е, че това е стандартният капацитет в работата на опитен торседор. Но освен да произвежда, тази жена имаше и дарбата добре да продава. Повечето туристи, които я бяха наобиколили да гледат как се справя с пурите, извадиха пари да пазаруват.

Защо кубинските пури са най-хубави? Защото, казват, ги търкат и оформят върху… бедрата на красива кубинка. Това в кръга на шегата. Не получих точен отговор, но очевидно става дума за комплекс от фактори: на първо място качеството на тютюна, технологията и майсторството на хората, които свиват пурите. Отглеждането и прибирането на тютюневите листа е продължителен и трудоемък процес, защото се берат на ръка лист по лист. Това добре го знаят работещите на плантациите в долината Винялес, където тютюневите насаждения са най-многобройни в Куба. Огромни мрежи пазят тютюневите листа от изгарящите слънчеви лъчи, от насекоми и други вредители.

Процесът на свиване на пурите започва със сноп от няколко различни по вида си листа, съставляващи вътрешната част на продукта. Обикновено са 4 на брой. Този сноп след това се увива с петото, но най-качествено тютюнево листо, което може да варира като тоналност – по-светло или по-тъмно. Тогава майсторът, торседорът, с помощта на дървена дъска, остър нож с вид на малък сатър и нещо като безцветно лепило оформя краищата на пурата, след което я оставя да отлежи. Накрая пурите се сортират по тоналност и размери и майсторът им слага т.нар. пръстенче със съответния етикет. На този етикет може да прочетеш и вида на пурата. Сред най-популярните марки са Монте Кристо, Ромео и Жулиета, Партагас, Кохиба, Кохимар и др. На кутиите, в които се подреждат пурите, се поставя и сертификат, с който се гарантира качеството на продукта. Това е важно, защото на всяка крачка в Куба се предлагат пури с някое от изброените наименования, но вероятността да са менте е много голяма.

Между другото, често ме впечатляваше големият размер на пурите, които обикновено на улицата виждах да стърчат от устата на различни образи, най-често чернокожи старчоци или възрастни дами. Подобна бабичка Мария снимаше на дървената улица на Площада на оръжията, а аз пък се изкефих да се фотографирам с една сигурно 150-килограмова чернокожа дебелана, която беше лапнала огромна пура. Държеше я здраво между зъбите и в същото време се беше ухилила широко.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
24/03/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*