ЛИВАНСКИ МАРШРУТИ: 1. Библос и финикийските знаци

ЛИВАНСКИ МАРШРУТИ

От 6 юли тази година националният ни авиопревозвач България ер открива редовна сезонна линия София- Бейрут – София, която ще продължи да бъде в експлоатация до 1 септември. Друга българска авиокомпания – Балкан холидейс ер, пуска пък чартърни полети от Бургас до Бейрут с връщане и през Варна. Самолетите й ще летят всеки понеделник от 13 юни до 15 септември. Очевидно интересът към столицата на Ливан се събужда отново. И с основание, защото има какво да се види не само там, но и на други атрактивни места в тази средиземноморска страна. Връщам се към едно неотдавнашно семейно пътуване в тази част на света с надеждата да бъда полезен на потенциалните гости на Ливан през този сезон.

Вижте всички статии от поредицата „ЛИВАНСКИ МАРШРУТИ“ тук.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Библос и финикийските знаци

В Ливан влязохме след няколко дни престой в Сирия. Посрещна ни интелигентен млад мъж на име Ели, който щеше да бъде нашия гид на ливанска територия. От визитната му картичка разбрахме, че освен лицензиран екскурзовод е и магистър по археология. Стар ерген, учил в САЩ, с перфектно владеене на английски и френски език.

Когато тръгнахме от границата, Ели реши да измени маршрута, предлагайки да се отбием в Триполи. Това, разбира се, не е либийската столица, а вторият по големина град в Ливан. Намира се на 85 км северно от Бейрут, древен град. Минахме буквално пътьом през него, за да спрем в една… арабска сладкарница. Гидът явно беше гладен, като хитър арабин знаеше от опит, че, щем не щем, ще го почерпим и ще се възползва да се нахрани за наша сметка. Сладкишите бяха много вкусни, няма спор, но откровено казано можеше да минем и без тях. За нас като българи, дето си имаме и баклави, и кадаифи, не са нещо ново.

След непредвидената закуска потеглихме за Библос. Този град е един от най-древните в света, равен по значение с известните финикийски селища Тир и Сидон. Първите му заселници датират още 7000 години пр. н.е., а четири хилядолетия по-късно става едно от най-важните пристанища на Средиземно море. Нещо повече, според Ели само наличието на бели петна в неговата история е причина Дамаск да се смята за най-стария действащ град на планетата.

Библос възниква като малко рибарско селище, но голямата си известност в древността дължи на финикийския си период. По това време финикийците били корифеи в търговията. Изнасяли с кораби прочутата ливански кедрова дървесина и смоли в Египет, главно в селищата по делтата на Нил, където местните жители ги използвали за балсамиране. Точно в Библос се ражда славата им на родоначалници на писмеността – през Х век пр.н.е. те създават финикийската азбука. Финикийците първи сътворяват писмен знак, отговарящ на звук от човешкия глас. Нямат обаче гласни в азбуката си – това са сторили по-късно гърците. С букви от тази азбука в Библос е изписан и най-старият надпис в света върху саркофага на местния владетел Ахирам. Този надпис днес се намира в Националния исторически музей на Ливан в Бейрут. 500 години преди новата ера финикийците създават и първите пари на хартия – банкнотите. За да приключим с тяхното първопроходчество, ще добавим, че в Библос се намира и най-старото пристанище в света. Освен като добри търговци, финикийците се славели и като отлични моряци.

Названието Библос идва от хартия, книга. Финикийците доставяли папируси от Египет в Древна Гърция и вероятно някъде тук трябва да се крие коренът на думата.Такъв е произходът на наименования като библиотека, както и на Библията.

Пристанището се намира в непосредствена близост до останките от древна крепост. Според различни източници, тук са стъпвали войските на асирийци и вавилонци, персите създали силно укрепено съоръжение, а по времето на Александър Велики изникнали изящни храмове. Днес е останала само част от колонадата, където е открит саркофагът на Ахирам с най-стария надпис, както и одеонът. Тук се намират и гробниците на богати местни жители. Погребенията се извършвали по особен начин – тялото се поставяло в…амфора, свито под формата на ембрион. Така са изповядвали и философията за кръговрата на живота – човекът си отива от този свят така, както се е родил.

Днес Библос отново е малко рибарско селище, но много привлекателно за туристите. Сравняват го с красивите малки италиански крайморски градчета. Пълно е с кафенета, ресторанти, сувенирни магазинчета, кипи и нощен живот. Край крепостта растат много красиви дръвчета, чиито пъстри цветове балансират сивотата от археологическите останки.

За Бейрут потеглихме сравнително късно – към 19:00, вече се стъмваше. Когато влязохме в ливанската столица, ярките и шарени реклами ни подсказаха, че в този град не е възможно да скучаеш. Бейрут се счита за най-европейския град в региона! Хотелът ни хареса, а когато се навечеряхме в ресторанта, усетих и невероятния вкус на местната кухня. Може да сте я опитвали в България, но няма нищо общо с оригинала. Табуле, хумус, ливански ориз, шиш таук и други лакомства са само част от апетитните ястия, запазена марка на кухнята в Ливан. Трябваше да отпочинем добре, защото на другия ден ни чакаше изтощителна екскурзия из ливанската столица.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
11/07/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*