РАЙСКИЯТ МАВРИЦИЙ: Част 3

РАЙСКИЯТ МАВРИЦИЙ


Още в най-ранния период на инвазията в Мавриций, заселниците докарват от Европа и първите домашни животни, които ще осигуряват храната им на острова: крави, свине, кози и др. В същото време, откъснат от континента Африка, Мавриций е имал ендемична фауна, от която почти нищо не е останало в наши дни. Има разбира се и малки изключения като розовия гълъб, маврицийския папагал, керкенезът, наричан още кестрел.

Вижте всички статии от поредицата „РАЙСКИЯТ МАВРИЦИЙ тук.

 

Част 3

СИМВОЛЪТ ДОДО

За съжаление легендарната за острова нелетяща птица додо (ударението е на последната сричка), станала символ на Мавриций, е изчезнала още през XVII век и днес може да се види само като сувенир. Прилича на едра пуйка и е изобразена на герба на острова, одобрен от английския крал Едуард VII в началото на миналия век. Додо стои „на стража” до щит с четири гербови компонента заедно с друг рядък представител на местната фауна – индийският елен замбар.

В природния парк Ванила, в южната част на острова, има специално посветена малка експозиция за тази наистина уникална птица. С течение на вековете тя е отстъпила място на други видове – не само на внесените от заселниците селскостопански животни, но и на екзотични представители на фауната от други континенти, каквито може да се видят днес в същия природен парк, наричан още Парка на крокодилите. Че тези земноводни хищници са господарите на парка няма съмнение: тук са събрани предимно нилски крокодили, има и американски алигатор, дълъг почти 4 метра. Явно нахранени, се излежават мързеливо и не обръщат никакво внимание на любопитните туристи.

Друга забележителност са докараните от Мадагаскар дългоопашати маймунки лемури, както и цяла гвардия от гигантски костенурки. Тези животни, достигащи преклонна възраст от 150-200 години, са „командировани” в парка от Сейшелските острови. „Паркирали” са се една до друга като на пиаца за таксита.

НА САФАРИ В „АФРИКА”

Венецът на фауната в Мавриций май се оказа в другия голям природен парк – Касела, една от най-популярните туристически атракции на острова. Касела е огромен развлекателен и зоопарк на лощ от 450 хектара. Разделен е на отделни зони, в които са представени различни животински видове. Сред птиците има красавци, готови направо за модно ревю, като пауните, розовото фламинго, папагалите. Една двойка папагали ара успях да хвана в същинска …любовна авантюра. Голямата тръпка обаче си остава срещата с животните от Черния континент.

Африканското сафари е основен акцент в посещението на Касела. И бих казал, че в голяма степен почти съвпада с характерното за страни като Кения, Танзания, РЮА приключение в африканската савана. И тук повечето животни се движат из територията на парка свободно: жирафи, зебри,антилопи, щрауси, носорози. Но ги няма хищниците, големите котки, които моментално биха застрашили живота им. Те са в клетки, като например лъвовете. Излизат свободно само ако има желаещи туристи срещу заплащане от 100 евро за час на човек да се разхождат с тях из парка, разбира се под наблюдението на солидна охрана. Не всеки се наема на такава авантюра.

Все пак колкото и кротко на вид да е животното, в неговата глава винаги дреме дивото. Заснех няколко лъва, които под погледа на служител от парка „загряваха” за предстоящата разходка. Към тях се бе присъединил и бял лъв, какъвто по принцип се среща много рядко. Белите лъвове се оказа, че не са албиноси, имат нормален пигмент на очите и кожата. За бели лъвове се съобщава за първи път през 1928 година и обикновено се срещат предимно в района на южноафриканския национален парк Крюгер.

Обиколката на Касела в частта „Африканско сафари” се провежда с открит автобус, нашарен като зебра. Животните имат свободен достъп до него, като най-настоятелни са зебрите и щраусите, търсейки от туристите нещо за хапване. Такива са и жирафите, но тях може да храниш от специална дървена платформа срещу минимално заплащане. Трима такива дългошиести екземпляри са въртяха около платформата, но само на един му излезе късметът с храна от паница, поднесена от момиченце – китайче, на… я има три-четири годинки!

В Касела има и немалко забавления за любители на силни усещания. Може да се спуснеш с въжен тролей над джунглата, да я прекосяваш отвисоко по висящ въжен мост, да заместиш шарения автобус на африканското сафари с бъги или сегуей, да препускаш на гърба на камила. Нашата малка бойна българска групичка избра да слаломира по релсите на атракцион, подобен на познатите от лунапарковете влакчета на ужасите.

Нямаше разбира се смразяващи кръвта стремглави лупинги, защото количките, с които си движехме по релсите, можехме да си управляваме сами с две странични ръчки. Дръпваш ги напред и количката започва да препуска, дръпваш ги назад – се усмирява, че даже и може да спре. Приятно забавление!

(Следва)

 

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
20/01/2022

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*