РАЙСКИЯТ МАВРИЦИЙ: Част 4

РАЙСКИЯТ МАВРИЦИЙ


Населението на Мавриций наброява над 1,2 милиона души. Потомци на европейци, индийци, китайци и чернокожи африканци, дошли някога на тази земя като заселници, роби или евтина работна ръка. Мавриций е една от най-гъсто населените страни в света – по данни от 2019 г. 620 души на кв. километър. Мнозинството от местните жители са индийци, следвани от креолите – наследници на африканските роби и европейците. Всяка от тези народностни групи е запазила своята култура, религия и език. С това Мавриций е пример за толерантно мултиетническо общество.

Вижте всички статии от поредицата „РАЙСКИЯТ МАВРИЦИЙ тук.

 

Част 4

МИКС ОТ ЕТНОКУЛТУРИ

Неслучайно островът има 12 официални празника, както и много религиозни празненства и ритуали. Логично при това съотношение на населението преобладаващата религия да е хиндуизмът. Пътувайки из острова най-често срещахме хиндуистки храмове и паметници на хиндуистки божества. Що се отнася до езика, официален се води английският, изучава се в училище, но много по-широка употреба има френският. В южните части на острова, в района на Маебург, се говори предимно френски. Местното население обаче преобладаващо си общува на креолски, някаква местна разновидност на френския, и е неразбираем за чужденеца.

Смесицата на етнически култури може би най-отчетливо се откроява в местната кухня. Тя е съчетание на традиционната кулинария на отделните олбщности: индийска, китайска, креолска, френска, европейска. Изборът е голям както в многобройните ресторанти, така и в т.нар. улична храна. Може би тъкмо извън хотелите е автентичната кухня на Мавриций, богата на риба и морски дарове, на зеленчуци и подправки. Та какво е индийската или китайската гастрономия, например, без подправките – ароматни, пикантни, без вездесъщото къри, без разнообразието от сосове?

Изкушавам се да спомена някои традиционни ястия в Мавриций, които имахме шанса да опитаме и в ресторанта на хотела ни, и по време на някои от екскурзиите из острова. Например Mauritius Biryani –индийска ароматен специалитет с множество подправки, дългозърнест ориз басмати, месо и кисело мляко.

Bol Reverse е разновидност на биряни, но се приготвя с три слоя: пържено яйце, пилешко месо или морски дарове (скариди), запържени със зеленчуци и азиатски сосове, и варен ориз. Сервира се в купа, която се обръща и съдържанието й е поднася „с главата надолу”. Интересен десерт е Gateau de Patates Douces – нещо като палачинка от сладки картофи с пълнеж от кокос, кардамон и захар.

По време на едно от пътуванията ни из острова готвачът на ресторанта, в който отседнахме за обяд, ни поднесе много интересно и вкусно предястие: морски дарове в яйчен сос, покрити със запечено сирене (като нашия кашкавал), сервирано в…раковина. Върви чудесно с традиционната и най-популярна в Мавриций бира Феникс.

ПЪТЯТ КЪМ ВИСОКИЯ СТАНДАРТ

Поразително впечатление на острова прави изключително добре поддържаната пътна инфраструктура, преобладаващото кръгово движение, дисциплината на шофьорите. И особено липсата на всякакви белези на характерната за африканския континент мизерия извън градовете и курортните зони. Приветливи жилища и обществени сгради може да видиш не само в столицата Порт Луи. Самата тя е запазила колониалния си облик, с добре съхранени исторически паметници и религиозни храмове, на първо място цитаделата „Аделаида”, строена през XIX век от британците за защита от вражески нападения. В наши дни тя се е превърнала в място за културни събития и шоу спектакли с гостуващи артисти от цял свят.

От крепостните стени се открива панорамна гледка към целия град, пристанището и местния хиподрум, може да се видят и много от сградите със съвременна , модерна архитектура. Градът е известен с крайбрежната променада Caudan Waterfront с многото магазини за сувенири, ресторанти и кафенета. И естествено с централния пазар, който е жива картина на бита и търговията в Мавриций. Място, където е важно умението да се пазариш с търговците. Новост в столицата ще е строящото се в момента метро.

Порт Луи е деловият и административент център на Мавриций. И в същото време лицето на страна с една от най-конкуретните и динамично развиващи се икономики в цяла Африка. Градът с най-висок жизнен стандарт спрямо страните на Черния континент. Порт Луи е вторият по величина след Йоханесбург финансов център на Африка, с най-голямото в тази част на света пристанищно съоръжение. По брутен вътрешен продукт на глава от населението Мавриций се нарежда на едно челните места в Африка. През последните две десетилетия икономиката на острова се развива със стабилни темпове, отчитайки ръст от 6%.

Освен захарното производство, важен дял заемат проспериращи отрасли като финансовите услуги, информационните и иновативните технологии, аутсорсинг бизнес процесите,строителството, експортът на риба и рибни продукти, развлекателния бизнес и туризмът.

Може би най-съществената причина за икономическия възход на острова е създадената още през 1975 година зона за свободна търговия, т.нар. Mauritius Export Processing Zones, която успява да привлече редица чуждестранни инвеститори. Днес тя обединява над 490 предприятия, в които са заети 80 хиляди души. Регистрирани са и над 1600 офшорни компании. В селското стопанство, което заема 56% от площите в острова, освен захарна тръстика и чай, се отглеждат банани, тютюн, алое. Развъждат се стада с едър рогат добитък и кози.

Всичко това е предпоставка Индексът на човешкото развитие на острова да е сред най-високите в Африка. Средната продължителност на живота тук е 70 години. Средното образование и общественото здравеопазване са безплатни.

ТУРИЗМЪТ СЕ СЪБУЖДА

Туристическият сектор е основно перо в икономиката на Мавриций и винаги е залагал на девиза „По-добре качество, отколкото количество”. Този критерий прави острова елитно място за почивка, едно от водещите места в света за луксозен туризъм. Мавриций е определян за най-евтиния от най-скъпите курорти в света!

Три пъти е получавал престижната международна награда за водеща световна островна дестинация. Има хотели за всеки бюджет: както луксозни, от най-висок клас в пълния смисъл на думата, така и такива на достъпни цени. Много от тях предлагат забавления като голф, тенис, конна езда, разнообразни СПА процедури с натурални съставки и козметика от световни марки. И водни спортове, за което има много центрове за обучение и организиране на подводни гмуркания. Едно прекрасно забавление предлага морското сафари с катамаран до Острова на елените – с шнорхелинг, добра храна на борда и парти с много музика и танци в открито море, обилно полято с куба либре или чист ром.

Жителите на Мавриций развиват туризма така, че да не нарушава хармонията в природата. Да не забравяме, че красивите гледки са запазена марка на острова. Правителството е определило строги мерки за допустимата големина, височина и архитектура на хотелите. Почти няма сграда, по-висока от върховете на дърветата. Такъв беше и нашият хотел, разположен край тих залив в курортния район Grand Baie в северната част на острова. Район, иначе известен с многото си ресторанти, барове, магазини, голям търговски център, казино и активен нощен живот.

Пандемията от коронавирус е нанесла сериозни загуби на икономиката на острова, включително и на туризма. Колеги от местния бранш се оплакаха от отлива на туристи, от фалита на редица малки туристически фирми, от липсата на големите круизни кораби, които допреди коварния вирус да завладее света са акостирали на пристанището в Порт Луи.

Мавриций отново бе отворен за туризъм от началото на октомври 2021 година. При строги противоепидемиологични мерки, включително и с носене на маски на открито. Но все пак с подчертан толеранс към напълно ваксинираните туристи, за които отпадна действалата преди това карантина. Към края на декември 2021 г.ваксинацията на местното население вече бе достигнала почти 75 процента!

В самолета, с който пристигнахме от Истанбул в Мавриций, пътуваха много млади хора от различни националности. Както и ние, така и те се радваха, че идват на едно от най-красивите места в света. Да се любуват на неговата прелестна природа, да се докоснат до традициите и културата на букета от етноси, населяващ това малко късче земя в Индийския океан. Силно се надявам през идващите месеци, с очакваното отстъпление на пандемията, стъпка по стъпка Мавриций отново да бъде привлекателна дестинация. Макар и не в познатите мащаби, бих казал, че вече и тук туризмът се събужда.

(Край)

 

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
24/01/2022

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*