СЕЙШЕЛИТЕ – ОСТРОВИ ЗА РОМАНТИЦИ: 3. Орехът на любовта

СЕЙШЕЛИТЕ – ОСТРОВИ ЗА РОМАНТИЦИ

Вижте всички статии от поредицата „СЕЙШЕЛИТЕ – ОСТРОВИ ЗА РОМАНТИЦИ“ тук.

seysheli-3-orehi-na-lyubovta-0

3. Орехът на любовта

Днес се очакваше пак да вали, но едно е да гледаш какво показва компютърът, друго е какво се случва в реалността. А тя ни донесе слънце, ясно небе, приятни температури и спокойствието, че ще прекараме екскурзията си в Майската долина при хубаво време.

Когато преди няколко века французите стъпили на Сейшелските острови, били впечатлени от странните кокосови орехи, изхвърлени от морето. Нарекли ги „коко де мер“ – кокосови орехи от морето. Eротичният им вид обаче, наподобяващ съблазнителни женски бедра, им отрежда друго наименование – орехи на любовта.

Тези уникални плодове на природата растат само тук, на Сейшелите, и по-конкретно в Майската долина на о. Праслин, както и на още едно място в архипелага – остров Курюз.

Майската долина е най-голямата природна забележителност на Сейшелските острови. Тя е със статут на национален парк и от 1983 година е под закрилата на ЮНЕСКО. Преди повече от 60 години паркът бил на косъм да бъде погубен от огромен пожар, но местните огнеборци успели да се справят с огъня. На входа има табела, която напомня за това изпитание и съобщава,че лично командирът на пожарникарите – сър Ефрем Пол, бил награден с орден на британската корона.

Майската долина си е чиста проба джунгла. Стопаните й са прокарали добре оформена просека, по която се движи и нашата интернационална група (хора от 6 националности), водени от гида ни Джовани – един млад, тъмнокож, интелигентен симпатяга с неподправено чувство за хумор и отлична подготовка.

Коко де мер е нещо повече от представител на сейшелската флора. Това е символът на архипелага, елемент от държавния герб, дори печатът, който граничните власти удрят в паспорта, има същата форма. Това е и най-търсеният сувенир на Сейшелите. При покупка на оригинален орех, а не… китайско менте, обезателно се изисква сертификат за представяне на граничния контрол при напускане на страната. Оригиналният коко де мер не е и евтин – струва между 100 и 400 евро, в зависимост от теглото и размера му.

Малко след като навлизаме в парка, Джовани ни спира пред маса, на която са изложени няколко от въпросните орехи. Един от тях въобще няма познатата форма, а е с гладка кафеникава повърхност. Всъщност в този вид орехът на любовта расте на палмата си. Когато достигне зрялата си възраст, сам пада на земята.

Палмите се делят на мъжки и женски. Мъжките достигат до височина 30-35 м, а женските – до 25. „Любовното им приключение“ е обичайното за много растения опрашване. „Мъжкарят“ даже има специфично удължение, подобно на полов член, което се оказа незаменимо лакомство за един от местните гущери – геко. Палмата започва да съзрява след като навърши… 40 години, а живее близо… 4 века! Плодът й расте и узрява за около 15 години. Опрашването обаче не води до задължително „бебе“, но пък появи ли се, коко де мер може да достигне и тегло от 20 кг.

Когато паднат на земята, орехите се обработват по следния начин: отстранява се външната гладка обвивка, изважда се еротичната ядка, разцепва се на две и от вътрешността й се извлича сърцевината. Тя е твърда субстанция, от която може да се правят и сувенири. После двете части на ядката се залепват и така продуктът може да се изнася. За местните е изключително важно сърцевината да остане на тяхна земя и ревниво я пазят, защото се страхуват някой да не я засее в чужбина. В други случаи двете части на ядката остават разделени и се използват в бита – например като съдове за сервиране.

В парка се срещат дървета с шипчета по кората, които я пазят от вредители. Палмата на коко де мер няма такава „охрана“, защото кората й е много твърда и не става за гризане.

Присъствието на тези орехи само в тази част на света си има и своето обяснение. Преди милиони години островите от Сейшелския архипелаг били част от суперконтинент, който в праисторически времена е обединявал днешните територии на Индия и Африка. Под влиянието на различни природни катаклизми суперконтинентът се разпаднал, Индия и Черният континент се разделили, а Сейшелите останали по средата. Последвалите хилядолетия изолирано съществуване дали възможност на различни растителни видове да се обособят, развият и запазят тук до наши дни. Такава вероятно е съдбата и на сейшелските коко де мер.

Майската долина е дом и на още много други интересни представители на местната флора и фауна. Например филодендронът, чиито корени са… над земята; растението джак фрут, което силно наподобява известният в Югоизточна Азия „миризливец“ дориан; дървото, от което се добива подправката кардамон; канеленото дърво и др.Освен лакомника геко, в джунглата на Майската долина се срещат и сейшелският кралски гущер, сейшелският прилеп. Впрочем, като цяло, Сейшелите са територия на около 75 ендемични видове растения и животни. Например, на о. Махе, където е столицата на страната Виктория, е открито т.нар. медузено дърво. Единствено в резервата на о. Арид расте гарденията на Райт, броят на морските птици е повече, отколкото на всичките 42 гранитни острова в архипелага, взети заедно. Сред ендемитите са синият гълъб, сейшелският хамелеон, сейшелският керкенез, пеещата сова, синият рак – според Джовани по-вкусен от вездесъщия лобстер

След като приключи близо часовата обиколка на Майската долина, Джовани пожела да снима всички от групата ни по двойки, обявявайки и тяхната националност. Така с жена ми разбрахме, че сме се разхождали из джунглата с англичани, норвежци, австрийци, китайци и една чехкиня. Когато дойде нашият ред, бедният Джовани се затрудни да познае откъде всъщност идем тук ние, двамата българи. Дори и името на Стоичков не помогна. Добре, че избрахме за ориентир континента Европа, та местният симпатяга най-накрая изпусна едно разбиращо „Аха-а“.

Мила моя хубавице, Българийо! Още колко ли усилия ни трябват, за да научи светът къде сме и кои сме…

***

Последния ден валя през цялото време. Скрихме се в ресторанта и се разговорихме с едно момче от персонала, на име Ерефан, южноафриканец. От него научихме, че собственикът на хотела е британец, който живее в Дубай. Имал хотели и в Кения, в Тайланд. На Сейшелите имало няколко фамилии, които подобно на „колеги” в Сицилия контролират живота и бизнеса на островите. Те държат цените високи, въпреки че хотелите по това време са почти празни. Ето, днес си тръгваме, а ще останат заети само 2 от 10 студиа! С тези фамилии се съобразявала и местната власт, поставяйки филтър пред тяхната конкуренция.

Към 16.00 пристигна едно бусче да ни закара на пристанището, за да вземем ферибота за Махе. Бяхме резервирали хотел близо до летището, защото рано сутринта ни беше полетът за Доха. Когато пристигнахме в столицата Виктория, градът вече се готвеше за големия празник –Карнавала. За наше голямо съжаление карнавалните шествия започваха ден по-късно след нашето заминаване, а такава феерия от шарки и ритми си заслужава да се види. Карнавалът се провежда всяка година преди или след празника на влюбените Св.Валентин. Трае три дни, през които в столицата на Сейшелите кипи веселие, музика, танци , деца и възрастни в пъстри костюми изпълват улиците на града. За това събитие местните жители се готвят цяла година, също като бразилците за карнавала в Рио. Сред участниците са и много гости от Мавриций и Реюнион, от Полинезия и Индия…

Дъждът ни изпрати буквално до летището. След няколко часа щяхме да сме на друга географска ширина, където петролът и природния газ са превърнали пустинята в райска градина. Идваше ред на Катар…

(Край)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/12/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*