СКАНДИНАВИЯ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕ, БЕЛИ НОЩИ: 2. Наследници на викингите

СКАНДИНАВИЯ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕ, БЕЛИ НОЩИ

Вижте всички статии от поредицата „СКАНДИНАВИЯ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕ, БЕЛИ НОЩИ тук.

2. Наследници на викингите

Известно е, че народите, които населяват Скандинавския полуостров, са наследници на викингите. Прочутите мореплаватели и страховити воини, които всявали ужас в битките сред враговете си. Хвърляли се в тях с невероятна смелост с тежките си брадви, с които могли да разсекат на две тялото на войн с ризница!

Днес потомците на викингите са много далеч от войнствения нрав на своите предци. Описват ги като миролюбиви и трудолюбиви хора, готови да помогнат на всеки човек, изпаднал в беда. Запазили са обаче светлата им кожа, светлата коса, снажния ръст. А жените им – питайте старите ни гларуси какви спомени пазят за шведките по плажовете на родните ни морски соц курорти… Между другото по времето на Втората световна война най-хубавите скандинавки, особено в Норвегия, били подбирани от нацистите да раждат поколение на най-силните и красиви арийци.

Такъв е случаят с вокалистката на световноизвестната шведска поп група АББА Фрида, която е извънбрачно дете на висш нацистки офицер и норвежка. След края на нацистката окупация германецът изоставя изгората си и детето расте без баща, с майка, хулена от сънародниците си като предателка. Съсипана от хорската ненавист, майката умира две години след войната и Фрида е отгледана от баба си. Успехите й като певица обаче не изтриват спомена от тежкото и горчиво детство.

Докато стигнем с автобуса ни до Берген и продължим оттам със самолет за Стокхолм, ще изминем стотици километри на скандинавска земя. От Хелсинборг през Гьотеборг, Осло, Гейло, Зьогнефиорд… И все ще се въртим около темата за хората, които с изключение на краткото и топло лято живеят през останалото време сред мразовит климат и сурова природа. Имало малки селища или единични къщи – срещаме постоянно такива, сякаш появили се в нищото, които през тежките зими, когато паднат снеговете, почти нямат връзка с околния свят. Пътищата са непроходими и остават затворени и само високопроходими коли се добират до тях да приберат боклука. Тогава хората излизат да ги посрещнат, да разменят с шофьорите по някоя приказка – все пак на крака им идва жива душа. Докато пътуваме виждаме една къща, а до следващата са 4-5 километра. И това не е случайно: Норвегия е една от най- рядко населените страни в Европа. На 1 кв.километър се падат около… 14 души! Откъснати от света, хората търсят и… интимна връзка с най-близките съседи, често роднини, при което кръвосмешенията са често явление и малформациите си остават сериозен проблем.

Сега е лято, но скандинавците старателно се готвят за идващата зима. Край пътя се нижат реки, езера, гори, а и ферми сред тучни ливади, като почти на всяка от тях старателно са подредени, опаковани с бял полиетилен бали със сено. С него стопаните ще хранят животните си през дългата зима. Домът на скандинавеца извън големия град е сбор от няколко дървени постройки, разположени сравнително недалеч от главните пътища. Най-голямата е неговото жилище – строено с дървени талпи да издържи поне 20-30 години. Стига да не го нападне дървоядът или по-скоро някакъв местен вредител на гъбична основа. Тогава стопанинът събаря къщата си, изгаря я и почва да изгражда нова. Другата постройка е сауната – тя е жизнено необходима, особено през мразовитите дни, а и когато трябва да се гони… махмурлукът. В третата постройка домакините подготвят зимнината си – тук осоляват, мариноват, сушат или опушват месото и рибата. Месото може да е говеждо, свинско или от елен, рибата задължително сьомга. По път почти не видяхме да пасат овце и крави, но екскурзоводката ни казва, че ги има в достатъчно количество. Норвежците се славят с текстилните си изделия от висококачествена овча вълна. Всяка сутрин стопаните изнасят на пътя пълните с мляко гюмове, които мандрите прибират. А за свинското научихме и любопитна история: една българка, омъжена в норвежко село, научила съселяните си да използват и вътрешностите на прасето. Показала им как се прави бахор, кървавица, пача, почнали да готвят и шкембе чорба! А в четвъртата дървена постройка се дестилира скъпоценната течност – водката от картофи. Къде без нея в мразовитите вечери! Пият скандинавците яко, но интересно било, че на другия ден не ги гони махмурлукът. Затова ги наричат „европейските японци” – след запоя работели безупречно!

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/04/2019

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*