СКАНДИНАВИЯ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕ, БЕЛИ НОЩИ: 5. Стокхолм – Северната Венеция

СКАНДИНАВИЯ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕ, БЕЛИ НОЩИ

Вижте всички статии от поредицата „СКАНДИНАВИЯ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕ, БЕЛИ НОЩИ тук.

5. Стокхолм – Северната Венеция

В шведската столица кацаме рано след обяд. Настаняваме се в прекрасен хотел в периферията на града. Намира се в непосредствена близост до новопостроен МОЛ, което не може да не събуди любопитството на свикналите да отделят време за шопинг сънародници. Има и ливански ресторант, това пък аз посрещам с радост като фен на кухнята от Ориента. И тук, както в Норвегия и Дания, трябва да се разплащаме в местна валута – шведската крона. Независимо от членството си в Европейския съюз,Швеция остава вън от Еврозоната.

Ресторантът на хотела, както почти на повечето места в страната, предлага и специално детско меню. Между другото това е част от комплексните грижи за децата в Швеция, с което са заети цели екипи от специалисти. Те изследват наличието на алергени и други форми на непоносимост на детския организъм към различните видове храни и препоръчват как безопасно да се хранят децата. Това се правело вече близо 50 години!

На следващата сутрин поемаме към центъра на Стокхолм, където ще спрем за първи снимки и информация пред внушителната сграда на местното кметство. Ще бъдем по-експедитивни, защото всеки ден от огромните круизни лайнери, акостиращи на пристана на шведската столица, се изсипват хиляди чуждестранни туристи. Обиколката им на Стокхолм като маршрут е сходна с нашата и не е изключено да се засичаме тук и там, което си е неудобство. Но това е положението…

В Стокхолм живеят над милион и триста хиляди жители, като почти половината са имигранти! Градът е едно от най-привлекателните места за живеене и неслучайно интересът на мигрантите към него е голям. Броят на жителите му ежедневно нараствал с по…100 човека!Самата Швеция – страната на Ериксон и ИКЕА, на Сааб и Волво, известна заради силно развитата си социална система като „държавата на благоденствието”, вече е достигнала 10 милиона, но е трудно да се каже колко от тях са истински етнически шведи. Има няколко поколения след 1960 година, в които етносите са се омешали, както в Германия. А в чужбина са заминали почти двойно. Казват, че 20 милиона шведи са пръснати по света, като в САЩ била най-голямата им диаспора.

Стокхолм е най-големият и космополитен шведски град. Разположен е на 14 острова на Балтийско море и езерото Меларен, като 30% от територията му е покрита с вода. Затова го наричат „Северната Венеция”. 57 моста подсилват това сравнение, свързвайки различните части на града. Меларен е третото по големина сладководно езеро в Швеция и снабдява града с питейна вода. Стокхолм е основан през XIII век, столица е на Швеция от 1419 година, а букетът от различни архитектурни стилове му е донесъл славата на един от най-красивите градове в света. Заради многобройните му паркове е избиран и за зелена столица на Европа.

И така, стоим пред кметството, Стадсхюсет, един от символите на Стокхолм. Сградата му, изградена с тъмночервени тухли, имитира строеж от преди няколко столетия, но екскурзоводът ни светва, че постройката е сравнително нова, от началото на миналия век Това ми звучи малко като историята на древната македонската крепост, строена преди …няколко години. Кулата към кметството е висока 106 метра, но както пояснява гидът ни, била проектирана за 105. Когато разбрали, че в Копенхаген има сграда с такава височина, по примера на Дубай веднага коригирали проекта с още един метър нагоре. На покрива на общината се издигат три златни корони, Тре кронор, които днес красят шведския национален герб. В кметството е събрана цялата администрация на столицата. В една от залите му – Синята зала, всяка година се провежда тържественият обяд на лауреатите на Нобеловата награда и техните гости. И още нещо в кръга на любопитното, казано от екскурзовода на шега: освен с официалните приеми и церемонии, кметството било популярно и със сватбените процедури, провеждани тук. Дългата процедура на бракосъчетанието траела… 3 минути, а късата – 30… секунди!

Стокхолм е известен с многобройните си музеи, повечето със световна класа. Най-популярните и посещавани от туристи са на остров Юргорден, най-големият остров на шведската столица, едно от най-привлекателните места за отдих и развлечения на Стокхолмския архипелаг. Тук се намира етнографският музей на открито „Скансен”, Скандинавският музей „Нордиск”, представящ културата на полуострова, дворецът „Розендал”, музеят „Юнибакен”, посветен на приказния свят на писателката Астрид Линдгрен и нейните световноизвестни герои като Пипи Дългото чорапче и Карлсон, музеят на знаменития поп квартет АББА и др.

Влизаме в най-забележителния музей на Стокхолм на остров Юргорден – музеят „Васа”. Той е посветен на едноименния платноходен кораб , сполетян от трагична съдба също катоа следовника си „Титаник”. „Васа” е най-старият запазен боен кораб в света. Построен е само за две години и пуснат на вода през 1628 година с амбицията да бъде най-големият и най-мощен военен плавателен съд на всички времена. Корабът е дълъг 69 метра, с 64 оръдия на борда. В строежа му участвали най-изтъкнати корабостроители от Дания и Швеция, най-добрите майстори на дърворезбата от Германия. На 10 август 1628 година, още преди да излезе от пристанището, корабът само за 30 минути потъва пред очите на мнозинството, събрало се да го изпрати на първото му плаване. От 150- членния му екипаж, една трета загива. „Васа” прекарва на морското дъно точно 333 години, преди да бъде изваден от Балтийско море през 1961 година. Близо три десетилетия костват пълното възстановяване на кораба, който, изненадващо за археолозите, е бил сравнително доста добре запазен, когато са го изтеглили от морето. Като музеен експонат е представен на широката публика от 1990 година. А защо е потънал? Версии различни, но най-вероятната е свързана с конструкцията на кораба: висок, тесен, и с неправилно разпределение на товара този ден. Липсата на баланс направила кораба нестабилен и логично го отправила към дъното.

След Юргорден се прехвърляме на друг от островите – Стадсхолмен, където е разположен старият град на Стокхолм Гамла Стан. Ако искате да усетите духа на Средновековието, на далечните и бурни времена от XIII век насам, това е точното място. И като казвам бурни времена, Гамла Стан навярно помни трагичната 1520 година, годината на „Стокхолмската кървава баня”, когато датчаните подложили на масови екзекуции шведските благородници. Три години по-късно на шведския трон се възкачва Густав I Ериксон Васа, който извоюва независимостта на родината си, създава основата за издигането на Швеция като велика сила в Балтийско море и се смята за най-значимия монарх в историята на страната.

И днес кралската власт, макар и с предимно представителни функции, продължава да бъде фактор в шведската държава. Известно е, че тя е конституционна монархия с парламентарна система за управление. А домът на краля също е на острова Стадсхолмен. Намираме се пред Кралския дворец, резиденцията на кралското семейство, една от най-големите в света с над 600 помещения. Това е неговото ново „издание”, тъй като старият дворец, започнат през XIII век и завършен близо…четири столетия по-късно, изгаря след пожар. Проектантът, чиято фигура стои изправена в една от нишите на фасадата на двореца, обещал сградата да бъде възстановена за не повече от 6 години. Очевидно си е направил сметката грешно, защото и строежът на новия дворец не спазил пусковия срок и продължил 57 години! Тогавашният крал обаче не останал доволен от вътрешното оформление на резиденцията и решил да бъде променен дизайнът драстично. И докато отвън властвал стилът барок, вътре се настанил рококо. Срещу 150 шведски крони може да се посети дворецът. А кралското семейство – кралица Силвия и крал Карл XVIII Густав, не живеят в двореца, а на друг от островите, на спокойствие и сред природата с малкото си дете.

Екскурзоводът ни представя и още една интересна подробност с кралски привкус. Известно е,че след Освобождението нашите първи политици тръгват да избират цар – чужденец и на българския трон сяда княз Александър Батенберг. Нещо подобно се случва и в Швеция. През 1809 година шведите изгубват Финландия в полза на Русия, а две години по-късно се принуждават да търсят монарх от чужбина и попадат на френския маршал Жан Батист Бернадот, един от най-близките съратници на Наполеон Бонапарт. След като става престолонаследник, през 1818 година французинът се възкачва на трона и полага основите на кралската династия Бернадот, управлявала съюза между Норвегия и Швеция до разпадането му през 1905 година.

В Кралския дворец не влизаме, но както и в Копенхаген, така и тук имаме шанса да наблюдаваме смяната на кралския караул. Кралските гвардейци маршируват, придружавани от военен оркестър. Кралските гвардейци маршируват, съпровождани от полицейска кола. Снажни момчета, с бели ръкавици и обути с бели, вероятно кожени, гети върху черните им обувки. След няколко минути ще се строят на плаца във външния двор на двореца зад 6 скулптури на лъвове, за да сменят колегите си от предишната смяна. Маршът на гвардейците започва от Музея на армията или от казармите на Кралската гвардия. Провежда се обикновено по обяд, а самата церемония трае около 40 минути.

Церемонията приключва и се насочваме към най-стария площад в Гамла Стан – Stor Torget (Големият площад). Ограден от разноцветните фасади на сгради със стара история, в средата с фонтан, който напомня как с водата му през Средновековието миели кръвта на екзекутираните престъпници, днес той е най-привлекателното място за туристите, посещаващи шведската столица. Тук са знакови и за страната , и за света институции: Музеят на Нобел, Нобеловата библиотека, Шведската академия на науките, Фондовата борса. От Големия площад, изпълнен и със сувенирни магазини, кафенета, ресторанти, тръгват към крайбрежието няколко калдаръмени улици. Най-старата, търговската Копмангатан, е от 1300 години, по нея ще стигнете до площада Копманторгет, където ще видите скулптурната композиция, изобразяваща битката на Св.Георги с дракона. Същата, но в изпълнение върху дърво, датирана от XV век, краси Стокхолмската катедрала в Гамла Стан.

Остава ни малко свободно време, колкото да се хапне нещо, например. В обикновено заведение за бърза закуска цените са като в Западна Европа. Има и такива с фиксирано меню за 10 евро,но ще се нахраниш добре. В обществените заведения не се пуши и дискусия по този въпрос никой не повдига. Алкохол в супермаркетите не се продава – държавата е определелила специални магазини за това, под неин контрол. Има и други правила, на които ние, българите се чудим. Например приема се за кощунство пререждането на опашка. След храна шведите винаги изразяват благодарност. Храним се навън, но ако по случайност попаднем в шведски дом, никога не трябва да се влиза в него с обувки – събуваш ги на общо основание!

Сядаме с жена ми на едно от каменните стълбища край пристанището на Стокхолм. Оттук може да се наеме лодка за разходка около час и половина. Но времето до отпътуването ни от шведската столица е кратко и ни остава само да съзерцаваме морето и малките корабчета, които сноват наоколо.

Скоро ни качват на автобуса и след минути пристигаме на терминала, откъдето ще вземем ферибота за Хелзинки. След обичайните формалности заемаме местата си на палубата на круизния кораб Silja Line. Ще пътуваме цяла нощ, а утре сутринта ще акостираме във финландската столица. Корабът е пуснат на вода през 1991 година. Дълъг е 203 метра и развива скорост от 23 възела. Разполага с 986 каюти и има капацитет да превозва над 2850 пасажери. Храната е на блок маса, оказа се прилична. За доброто ни настроение се грижи оркестър, както обикновено с български музиканти. Има най- различни забавления, включително караоке и дискотека до малките часове. Помислено е за любителите на шопинга. За спомен от круиза може да си направите и снимка – като президент на някоя страна или модна звезда.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
30/04/2019

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*