Важно за пътуващите до Гърция – информация за ситуацията в страната от нашето посолство

Ако планирате в близките дни да пътувате до Гърция, вижте препоръките на българското посолство в южната ни съседка:

Относно: информация и препоръки по отношение на посещенията на български туристи и професионалните дейности на туроператори в страната

Във връзка с питане от Министерство на туризма, Ви информираме, че към момента туристическият сектор в Гърция функционира относително нормално.

gurcia-situacia-2015-07-03

Вижте пълния текст >>>

27133
ПОСОЛСТВО – АТИНА
ОТКРИТА
БЪРЗА
Изх. № Ид-06-1532/ 2.07.2015 г.
На Ваш № 04-17-78/01.07.2015
ДО
– МВнР: ЮИЕ
За сведение:
– МИ: дирекция ВИП
– МВнР: Говорител, СЦ, ПЦ

Относно: информация и препоръки по отношение на посещенията на български туристи и професионалните дейности на туроператори в страната

Във връзка с питане от Министерство на туризма, Ви информираме, че към момента туристическият сектор в Гърция функционира относително нормално. Туристическите агенции приемат резервации и плащания по банков път. Въведеният капиталов контрол се отнася до ограничения на тегления в брой (до 60 евро на ден) от АТМ устройства от сметки на банки в Гърция (гръцки юридически лица). Въведена е също така забрана за парични преводи от Гърция в чужбина. По отношение на кредитни и дебитни карти на чуждестранни банки няма ограничения за теглене в брой от АТМ (банкомати). Също така няма ограничения за плащания с кредитни и дебитни карти в търговски обекти, независимо от банката-издател на картата. Въпреки това е препоръчително пътуващите в Гърция български граждани да разполагат с достатъчно парични средства в брой, тъй като пред банкоматите почти през цялото време има опашки от чакащи граждани, а е възможно, особено в отдалечени курортни места, да са изчерпани наличните пари в устройствата. Също така, по неофициална информация част от търговските обекти и бензиностанциите в страната не приемат разплащания с банкови карти, а изискват плащанията да се осъществяват в брой.

Към момента бензиностанциите функционират нормално и няма недостиг на горива. Не е препоръчително превозването на горива (бензин или дизел) в туби от България, с цел избягване на проблеми с полицейските органи. Търговските обекти са заредени, няма недостиг на хранителни продукти, но се подават сигнали за недостиг на определени лекарства, ваксини и др. Препоръчително е пътуващите български граждани с хронични заболявания да са подсигурили необходимите им медикаменти за престоя им в Гърция.

Според издадения Президенски указ, банковата ваканция ще продължи до 6 юли 2015 (понеделник), но е възможно с решение на министъра на финансите да бъде продължена.

Изготвил: М. Бояджиева-Гунели, И. Чалъков, СТИВ
Одобрил: Е. Кралева, посланик

3/07/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*