Китай разполага вече и с Велика зелена стена

caravan-339564_1920

Китай изгражда второто си най-голямо чудо, за да създаде зелен оазис около пустинята Гоби. Велика зелена стена е най-новото постижение, което азиатската държава създава в опит да се справи с настъпването на пустинните пясъци.

Пустинята Гоби, разположена на границата между Китай и Монголия, днес е петата по големина в света. Обхваща площ от 1,3 милиона кв. км и представлява огромно плато с каскадни пясъчни дюни и обширни зони със сухи горещи вълни. Близостта с пустинята Таклавакен, която се намира в северозападната част на Китай и силните ветрове причиняват доста главоболия на милионния Пекин.

Идеята се заражда през 1978 година, когато китайското правителство започва реализирането на проект за изграждане на три-северен полезащитен пояс, известен още като Великата зелена стена. Първоначално е трябвало да бъде залесена зона от 4500 км по протежение на северната част на пустинята, която да е покрита със 100 млрд. дървета. До днес на тази площ са засети 66 млрд. дървета.

Според проучване, направено от Института по географски науки и природни ресурси в Пекин, проектът вече носи положителни резултати.

Въпреки критиките, които получава, идеята дава надежда за справяне с обезлесяването в Китай. Това не е единственият подобен полезащитен пояс на планетата, създаден с подобна цел. Американският президент Франклин Делано Рузвелт изгражда Големия равнинен пояс. За реализирането му са засадени 220 млн. дървета до 1942 година, върху площ от 29 хил. км от Канада до реката Бразос. И в Африка съществува подобна Велика зелена стена на Сахара. Проектът за изграждането й започва през 2007 година като решение на разрастващото се обезлесяване.

 

12/01/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*