Светлинно шоу „Легенди от Аладжа манастир“

аладжа манастир

Аладжа манастир

След „Звук и светлина“ на историческия хълм Царевец в старата българска столица Велико Търново, още един обект от културното наследство на България се представя пред публиката с вечерно светлинно шоу. Това е Аладжа манастир, най-известният скален манастир по българското Черноморие, съществувал в периода ХІІ – ХІV век.

Манастирът се намира на 17 км от Варна, разположен е сред висок 40 метра отвесен скален масив. Монашеските килии, общите помещения /кухня, дневна/ и параклисите, издълб ни във варовиковите скали, са на две нива над земята. Ярките цветове на стенните рисунки са дали и името на манастира, защото в превод от арабско-персийски думата „аладжа“ означава щарен, пъстър. Западно от манастира се намира и още една група пещери, назовани като Катакомбите от братята Карел и Хермин Шкорпил – родоначалници на българската археология и изследователи на обителта.
Светлинното шоу „Легенди от Аладжа манастир“ е част от програмата на община Варна в подкрепа на кандидатурата на града за културна столица на Европа през 2019 година.  Спектакълът е изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир“, но включва и елементи, които представят културното наследство на племената и народите, населявали Варненския регион от дълбока древност.

Хронологично се проследява раждането на сушата от древното Сарматско море, покривало преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, запалването на огъня и изработката на първите грънчарски съдове от първобитните хора. Важно място е отделено на варненския халколитен некропол и най-старото обработено злато в света, което може да се види в експозицията на варненския археологически музей. Проследено е основаването на античния Одесос /старото име на Варна/ от гръцки мореплаватели, римския период, създаването на българската държава през VІІ и покръстването на българите през ІХ век.
Основно място в спектакъла е отделено на основаването, възхода и гибелта на средновековния скален манастир край Варна. Наред със светлинните и звукови ефекти, с музиката, съчетаваща мотиви от църковните песнопения и българския фолклор, върху скалния масив на манастира като на киноекран се проектират филмови импресии. Те са заснети по мотиви от легендите и като творческо решение това няма аналог в Югоизточна Европа.

Шоуто е с продължителност 30 минути, провежда се от май до октомври всяка сряда и събота, началото на спектакъла е от 21.00 часа. Цената на билета за възрастни е 15 лева, за деца до 12 години – 5 лева.

17/06/2010

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*