На шопинг под сянката на Бурж Дубай – най-високата сграда на света

Burj Dubai

Години наред  Дубай събира през февруари любители на шопинга от целия свят. И тази не прави изключение. Въпреки световната финансова криза, която засегна и „оазиса на благоденствието“ край Персийския залив. Очаква се именно  заради кризата, търговците да бъдат много по-атрактивни с цените и големите отстъпки да станат лайтмотив на тазгодишния фестивал в Дубай.

Има и още нещо, което в момента засилва интереса към арабската страна – откритият преди  няколко дни  небостъргач Бурж Дубай, 493най-високата сграда в света. В церемонията по откриването й присъстваха над 6000 почетни  гости.

Кулата на Дубай (това означава преводът от арабски) е висока 829 метра и слага в джоба си най-близките й конкуренти  от Тайван (Тайпе) и Торонто (Си Ен Тауър). Сградата има 189 етажа (от тях 160  обитаеми ), може да се види от пустинята на  разстояние 100 км, от морето – на 50 морски мили.  Строена е цели 5 години от общо 14 000 души от 45 националности . На 78-мия  етаж има плувен басейн, на  124-тия панорамна площадка за наблюдение на града от туристи.

Бурж Дубай е проект на американския архитект  Ейдриън Смит и  струва над 4 млрд долара. Разполага с хотелска част, в която вече  са наети на работа и 35 български граждани. Този хотел ще носи името “Армани” и интериорът му е проектиран от едноименната  италианска модна къща.

Очаква се новият небостъргач да се превърне в сърце на бъдещ търговски и финансов център, който ще носи името Даунтаун Дубай и в него ще се инвестират допълнително около 20 млрд. долара.

Всъщност, след официалното откриване, небостъргачът ще носи вече името Бурж Халифа. Тази промяна е в знак на благодарност към политическото ръководство на Абу Даби, което отпуска на Дубай заради просрочени дългове финансова помощ от 25 милиарда долара.

8/01/2010
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*