Боровец – 120 години предпочитано място за ски

Borovets-12

През 2016 г. най-старият зимен курорт в БългарияБоровец – празнува 120 години. В момента той е едно от предпочитаните места в Европа от активните ски фенове. През годините е домакин на някои от най-престижните европейски и световни шампионати по ски.

За начало се смята построяването на първа вила за почивка от генерал Тантилов през 1896 г. в местността Чамкория, както е било и името на курорта до средата на 20-ти век.  След него и княз Фердинанд изгражда своя лятна резиденция. Разположението на Боровец близо до София го прави предпочитано място за почивка за повечето жители и гости на столицата.

Красиви гледки и изобилие от възможности за алпийски ски, сноуборд, ски бягане, фристайл и фрирайд предлага днес курортът. 24-те писти с обща дължина от 58 километра са с различна трудност и са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали и експерти. Традиционно активният ски сезон е с продължителност от 4 месеца – от декември до април. Курортът разполага с модерна хотелска база. Най-представителният хотел – Рила – вече е изцяло реновиран.

Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 г. и 1984 г.) единадесет пъти домакин на състезания за Европейската купа, последното от които бе през февруари 2014 г. (слалом и гигантски слалом за мъже). Разполага с трасета за ски бягане и биатлон, проектирани съгласно изискванията на Международната федерация по ски и Международната федерация по биатлон, с минимална ширина 6 метра.

Именно в Боровец български състезател печели Европейската купа по ски алпийски дисциплини през 1977 г. Това е Петър Попангелов, на когото е кръстена една от пистите в курорта.

Боровец е любимо място и за сноубордистите заради двата терейн парка – Сноу Парк Бороспорт в горната част на писта “Попангелов” и Промо Парк Бороспорт срещу хотел “Рила” в Централен Боровец.

 

 

18/02/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*