В древния Созопол откриха мощи на Свети Йоан Кръстител

Созопол

Созопол

В края на юли тази година античният Созопол стана арена на уникална находка с голяма историческа стойност. На близкия остров Св. Иван екип от археолози под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов откри мощи на Свети Йоан Кръстител! Зъб, останки от ръка и челюст се оказаха в автентичния реликварий от алабастър, запечатан с червен хоросан, който археолозите намериха при разкопките на острова. Останките на светеца са се намирали в олтарното пространство на стар манастирски комплекс, съществувал 12 века и напуснат от монасите през 1620 година.

Поставени във временна хранилница, мощите бяха пренесени с тържествено литийно шествие в църквата „Св.Георги” в стария Созопол, където се съхранява и частица от Светия кръст. След реставрацията на църквата „Св.св.Кирил и Методий” , те ще бъдат трайно положени в нея като централен  и най-почитан храм в града. Ще бъде изработен и нов реликварий по специална поръчка като личен дар от българския премиер Бойко Борисов. Той ще бъде от сребро със златен обков и надписи от жития на Св.Йоан. Автор е майстор Ганчо Ганев от Пловдив, направил икона на Св.Богородица от Бачковския манастир като подарък за покойния папа Йоан Павел ІІ при посещението му в България преди няколко години. Очаква се мощите на Св.Йоан Кръстител да бъдат положени в новата хранилница за християнския празник Голяма Богородица на 15 август.
За реставрацията на храма „Св.св. Кирил и Методий” българското правителство ще отпусне 420 хиляди лева. Разкопките на о-в Св.Иван, които ще продължават, на 90 процента са финансирани от норвежкото правителство по линията на Европейското икономическо пространство. Проектът е разработен и представен от фондация „Созопол”, която по аналогичен начин възстанови и южната крепостна стена на античния град, издигната по времето на император Аанастасий около 511 година.
Откритието на мощите на светеца, предсказал мисията на Исус Христос и негов кръстител, предизвика огромен интерес както сред научните среди, така и сред населението и гостите на Созопол. Всеки ден стотици хора влизат в храма да се поклонят на мощите, да запалят и свещичка за здраве и благополучие. Наред с Истанбул, Дамаск и други места, свързани с мощите на Св. Йоан Кръстител, Созопол също се очаква да привлече повече туристи и поклонници от различни краища на света.

Нещо повече – вече световноизвестни медии, като CNN и National Geographic вече искат да направят филм за находката.

12/08/2010
No Responses

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*