Със стародавна технология във Велинград изписват яйцата за Великден

eggs

Във Велинград съществува стародавна традиция, посветена на големия християнски празник Възкресение Христово. По стар обичай жените в Чепинския край изписват великденските яйца с писалка и восък. Всяка година в навечерието на празника те представят своето изкуство.

Едни изписват яйцата както са правили техните майки и баби, други пък търсят и експериментират нови мотиви. Но всички заедно градят славата на писаните велинградски яйца. И тя се разнася не само в града с многобройни минерални извори, но и на много други места в страната.

Восъчната техника и ръчно изработената орнаментика  предизвикват възхищение в постоянните изложби, които местните жени организират всяка година във Велинград и в редица други градове на България. В тайните на писаните яйца навлизат и все повече деца от района и страната чрез обучение в специализираните работилници под егидата на местния Исторически музей и участието им в конкурси и състезания.

Тази атракция туристическа компания БОЯНА-МГ предлага и на своите туристи от чужбина, когато гостуват във Велинград. Те са силно впечатлени и се радваме, че майсторството на велинградчанки добива популярност и далеч зад пределите на България.

28/04/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*