Морските комети се завръщат

Комети - морски кораби на подводни крилеПо-възрастните българи и онези гости на страната, които са идвали тук през миналия век, навярно си спомнят „кометите“*. Легендарните бързоходни корабчета на подводни криле, които през 70-те и 80-те години на миналото столетие кръстосваха българското Черноморие. По онова време 12 „комети“ пътуваха всеки ден през два часа от Балчик до Царево, возеха до 100 пътници на борда си през целия летен сезон – от началото на май до края на септември.

През съдбовната 1989-та година тогавашният им собственик „Български морски флот“ ги спря от движение като нерентабилни и едни от тях бяха бракувани (първата такава „комета“ се превърна в дискотека в Обзор), а други бяха продадени в чужди страни.

Ето че след 22 години „изгнание“ те отново порят вълните на Черно море под български флаг. Засега са само два кораба, които се движат всеки ден по направленията Созопол, Несебър и Варна. Фирмата Бългериан Хидрофойл ООД от Бургас възстанови трафика на високоскростните корабчета, връщайки на хората познатото бързо, удобно и приятно пътуване.

Двете „комети“ са закупени от Гърция, където са изпълнявали пътувания по маршрута Кавала – о.Тасос. На по 30 години са, руско производство, но са минали основен ремонт и като техен плюс е много здравият корпус, изработен от алуминиево – магнезиева сплав, която според специалистите едва ли не е вечна. Корабчетата са минали необходимия технически преглед и според експертите от Морската администрация и Българския корабен регистър отговарят на изискванията за безопасно плаване. Всяко от корабчетата разполага с два двигателя по 1100 конски сили и развива скорост от 32 възела или около 60 км/час.

Докато по пътищата автомобилните задръствания са почти всекидневно явление, разстоянието от Несебър до Созопол се взима с „Комета“ за 40 минути и пътуването по море си е направо релакс. Цената на еднопосочен билет по този маршрут е 35 лева, а от Несебър до Варна 50 лева.

Можете да видите разписанието на официалния сайт: http://fastferry.bg/

* „Комета“ е вид кораб на подводни криле, предназначен за морски трафик и произвеждан в бившия Съветски съюз.

22/08/2011
Comments
  1. Златанов
  2. Бояна-МГ

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*