Тайнственият остров

Късче земя под името Св. Анастасия в морската акватория край Бургас е хитът сред туристическите атракции по българското Черномория през новия летен сезон

ostrov-sveta-anastasia-01

Остров Св. Анастасия се намира на близо 6 км югоизточно от Бургас. Това място, забулено в мистерии и легенди, е най-новата туристическа атракция за гостите на града и околните морски курорти. До него се стига с корабче за около 40 минути, билетчето струва 9 лева.

Св. Анастасия е единственият български остров с църковна обител. Най-ранните сведения за нейното съществуване датират от ХV век. Манастирът на острова често е бил нападан, ограбван и опожаряван от морски разбойници. През 1923 година е превърнат в затвор, а от 1945 година островът е преименуван на Болшевик и с това име остава до 1990 година. Фарът, чиито основи са положени през 1912 година, и до днес направлява корабите. Светлината му се забелязва от 10 мили навътре в морето.

Легендите разказват, че на острова има заровено съкровище, пазено от призрака на загинал през ХІХ век моряк. Според друга легенда, островът бил обсаден от пирати. Когато храната на монасите свършила, те потърсили помощ от Св. Анастасия. Светицата чула молитвите им и превърнала кораба на морските разбойници в скала. И днес „Пиратският кораб” е един от скалните феномени на острова, които напомнят за тази далечна история.

Разходката до тайнствения остров започва от Мостика на Бургас. Туристите, които искат останат по-дълго, могат да пренощуват в обновените килии на монасите. Сградата на манастира е превърната в музей.

На острова има морски ресторант. През вековете мидите са били основна храна на монасите и още се пазят тайните готварски рецепти, които превръщат тези морски дарове в деликатес. Манастирската кухня предлага различни морски ястия, билков чай, ликьори, сладко от местните смокинови дървета. Почитателите на биопродуктите пък може да посетят лекарната на острова. Гърците наричали Св.Анастасия Фармаколитрия, което означава лечителка. В лекарната може да се намерят отвари от билки, отглеждани на острова, биокозметика и различни продукти с екологично чисти съставки.

Разходката до острова не е само докосване до миналото. А и чудесна възможност за контакт с природата, за активен отдих и приключения. Например любителите на подводния свят могат да се гмуркат в морските дълбини край скалата и дори да се врекат във вечна вярност под водата.

4/07/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*