Черноморски прелести (2 част)

shabla

(Виртуална екскурзия по един екзотичен маршрут:  Дуранкулак – Шабла – Тюленово – Камен бряг – Яйлата)

Вижте всички статии от поредицата „Черноморски прелести“ тук.

Черноморското крайбрежие на север от Варна е едно от най-прелестните места в България. Далеч от шумотевицата на популярните ни морски курорти, то крие тайни от хилядолетия, а природата щедро е дарила това късче българска земя с неподправена красота и очарование.

Съвсем скоро ще настъпи новият летен туристически сезон. Затова ви предлагаме една виртуална екскурзия из този забележителен край на България, който несъмнено ще привлича все повече любители на природата и екотуризма. Още това лято…

Нос Шабла и селото на тюлените

От Дуранкулак се насочваме към НОС ШАБЛА, най-източната точка на България, където слънцето първо погалва  морето  и първа пристига Новата година. На скалистия бряг на нос Шабла  се извисява НАЙ-СТАРИЯТ БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФАР, построен през 1856 година по френски проект.Той е и най-старият морски фар на Балканския полуостров. Около нос Шабла е разположен двукилометров подводен риф и заедно с някои плитчини между Шабла и Тюленово са сериозна причина за построяването на фара. Някои историци изказват мнение, че вероятно още през римската епоха е имало навигационно съоръжение на същото място.

В древността един от основните морски пътища в Черно море е водел от устието на река Дунав до Босфора и Шабла се пада по средата. Кулата на фара е висока 32 метра. По време на Кримската война е била разрушавана няколко пъти. А през 1901 година е засегната и от земетресение със сила 7,2 по скалата на Рихтер, разтърсило цялото Северно Черноморие. Наложило се да бъде стегната със специална стоманена конструкция.

На  върха на осемстенната кула  се намира фенерното отделение с оптиката. Гръмоотводът е най-високата точка на фара. Той е оформен като полумесец със звезда. В западната стена е вграден монограм на султан Абдул Меджид, управлявал Османската империя в периода 1839 – 1861 г. В превод написаното гласи: „Високопоставеният по пътя на Мохамед Абдул Меджид”.

Пътеводната светлина на фара се вижда на 17 мили (31 км) навътре в морето, светейки на интервал от 25 секунди.

Шабленският фар е уникален не само с дългогодишната си история. Той е умалено копие на прочутия Александрийски фар в Египет, който е и едно от седемте чудеса на света. Това е и единственото подобно съоръжение, боядисано в два цвята – червено и бяло.

Следва село ТЮЛЕНОВО. Мястото е известно с уникалния си бряг и пещерите, с чистия въздух, прозрачната морска вода и неповторимата си природа. За онези, които търсят диви места и искат да се доближат до природата, Тюленово е най-добрият избор.

Старото наименование на селото е Калъч кьой (Село на сабята). Оригиналното название е на турски заради гагаузкото население (християни от тюркски произход). В селото се заселват множество българи от вътрешността на страната, предимно от района на Котел. През 1942 година селото е преименувано на Тюленово заради наличието на тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой,пещери,ниски скали и ветрове се оказва най-подходящо за населяване.

Разказват, че през 30-те години на миналия век румънската кралица Мария получила като подарък двойка тюлени. Първоначално живеели в заградена територия край бреговете на Балчик, където се намира и дворецът на кралицата, наричан Тихото гнездо. Скоро обаче тя решила да ги пусне на свобода. Не след дълго те създали поколение, обитавайки подводните пещери на Тюленово. Казват, че тюлени все още се намират край скалите на север и юг от селото. Други твърдят, че през 1978 година по време на подводна експедиция на германци в една от пещерите са открити останки от наскоро умрял тюлен, навярно последният. Дори и да е имало други оцелели, днес едва ли има останали и това е по-скоро мит, който местното население поддържа. За сметка на това може да се видят делфини.

Брегът на Тюленово е изключително красив. Не може да се забрави това крайбрежие, ако вече човек е стъпил на него. Бреговете тук са в червени цветове, стръмни, спускащи се поне 20-30 метра надолу до морето. Има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Тук всяко местенце си има име: Ашалък, Киприя, Дупката, Мартина. Най-дълбоки са пещерите в местностите Мартина, Самотника, Самотната канара.

Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за риболов и еткстремни спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Крайбрежието е идеално и за любителите на палатките. Мястото не е подходящо за онези, които предпочитат да се изтягат на пясъка. Просто защото няма такъв.

През май 1951 година тук е открито и първото нефтено находище в България. На тази дата жителите на селото са избрали да бъде и техният селски събор. Според геоложките проучвания добивът е трябвало да продължи не повече от 15-20 години, но и до днес в близост до Тюленово са разположени нефтени сонди. Това не пречи на туристите, а е по-скоро атракция. При добива на петрола помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която изливат в морето. Горещата течност е много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

Следва

21/04/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*