На 7 май родопчани канят на златоградско чеверме

cheverme-zlatograd-2

Ако на сръбския град Лесковац му се носи славата на Мека на балканската скара, на юг в Родопите друг конкурент се опитва да я засенчи със своите майстори на вкусното печено месце. Златният град, както наричат Златоград, ще разкрива тайните на своето гостоприемство с изкусителния аромат на традиционното златоградско чеверме. Това ще се случи на 7 май тази година, като домакините се готвят да завъртят шишове с цели 150 чевермета.

И това не е всичко: на предстоящия кулинарен празник ще звучат прочутите родопски 100 каба гайди, концерти ще изнесат възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в село Широка лъка, ансамбъл „Тракия”, Виевската фолк група, самодейни състави от община Златоград и други изпълнители. Отново ще чуем и знаменитата песен, прославила Делю хайдутин из необятния Космос.

Домакините обещават необикновено изкушение на сетивата и канят всеки, който обича народното веселие и агнешко на шиш, да заповяда и опита от магията на този традиционен празник в родопския град. А покрай музиката и вкусотиите да погледне и към историята и настоящето на златоградчани, горди със своите забележителни паметници от различни епохи, с много интересната експозиция от старинни занаяти в Етнографския комплекс, с чудесната природа и прекрасните условия за туризъм в този красив край на България.

 

29/04/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*