България отваря широко врати за чуждите туристи и инвестиции

Притежателите на шенгенски визи ще могат да посещават и пребивават в България без български визи

На свое заседание българското правителство прие решение, че до датата на пълното присъединяване на страната към Шенгенското пространство, България едностранно ще прилага безвизов режим към притежателите на валидни шенгенски визи.

По смисъла на решението притежателите на изброените визи и разрешения за пребиваване имат право да влизат и пребивават на територията на Република България за период от не повече от три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане, без да притежават българска виза за краткосрочно пребиваване.

На практика това решение ще засегне гражданите на всички държави, които имат в момента визов режим с България и респективно с ЕС. По този начин граждани на Китайската народна република, Турция, Руската федерация, Казахстан и много други държави, които имат вече издадени шенгенски визи или разрешения за пребиваване ще могат без допълнителни усилия да пребивават на територията на Република България. Притежателите на такива визи са преди всичко бизнесмени, хора със сериозен икономически потенциал, които търсят място за своите инвестиции. Други потенциални бенефициенти на това решение са туристи, които искат да посетят Черноморието или българските планински курорти.

Постепенните усилия на правителството за облекчаване на визовия режим за граждани на трети страни, които посещават България с цел туризъм или бизнес, имат и конкретни резултати: през 2011 г. българските консулски служби са издали 733 623 визи, което представлява ръст от 18% в сравнение с 2010 г.

Отпада изискването за български визи на притежателите на турски специални паспорти

Правителството прие и решение за освобождаване от визи на граждани на Република Турция, притежатели на специални /зелени/ паспорти.

Решението, прието по предложение на външния министър Николай Младенов, предвижда турските граждани, притежаващи валидни специални паспорти, да имат право да влизат и преминават транзит през територията на Република България без виза, както и временно да пребивават в нея за срок от не повече от три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане.

Почти всички държави от ЕС са освободили от изискване за виза турските граждани, притежатели на специални паспорти.

Предоставянето на безвизов режим за турските граждани със специални паспорти е израз на добра воля от българска страна и e в контекста на добросъседските ни отношения с Република Турция. Този акт ще даде допълнителен тласък на икономическите, културни, търговски и академични връзки, ще улесни и човешките контакти между гражданите на двете страни.

31/01/2012

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*