Вторият мост над р. Дунав стана символ на Нова Европа

Нова Европа – това е името на новия мост над р. Дунав, свързващ двата съседни града в България и Румъния – Видин и Калафат. Мостът бе открит преди няколко дни и на ден вече оттук преминават в двете посоки над 1000 коли. С новото съоръжение бе сложен и край на досегашната фериботна линия, която обслужваше транспортния коридор през реката.

В строителството на Дунав мост 2 и прилежащата му инфраструктура са инвестирани над 255 милиона евро. Мостът е комбиниран: автомобилни платна с по две транспортни ленти в двете направления (1391 м) и железопътен коловоз между тях с дължина 1791 м.

Очаква се още през първата година след откриването на Дунав мост 2 да преминат общо 415 хиляди превозни средства. До 1 юли автомобилите ще се движат гратис, а след това ще се заплаща такса от 6 евро за леките коли. Граничен контрол е организиран на румънска територия, където работят смесени гранични екипи от двете страни.

С откриването на моста се очаква сериозно оживление както в района на двата гранични града, така и на икономическите връзки между балканските страни (България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция) и държавите от Европейския континент. Без съмнение сред отраслите, в които се предвижда подем, на едно от първите места се нарежда и туризмът.

19/06/2013
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*