В средновековния Червен рицари кръстосват мечове

Clipboard-1

От 3 до 6 септември т.г. в средновековния град Червен ще се проведе второто изданиe на ФЕСТИВАЛА НА РИЦАРИТЕ, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. Той се организира от фирмата Ел Магнифико съвместно с московския рицарски клуб и РИМ – Русе.

Зрителите ще наблюдават атракции и възстановки, които ще ги пренесат в атмосферата на Средновековието: огнено шоу, рицарски двубои и пр.

Посетителите ще имат възможност  да се обличат в рицарски доспехи, да стрелят с лък и дори да отпечатват собственоръчно медни монети със знака на Червенската крепост. В програмата е включен и концерт на руската певица Юлия Душкина, солистка на една от най-известните рок групи в Русия – „Гонг”.

В далечното минало Червен е бил един от най-значимите военни и стопански центрове на Второто българско царство /XII – XIVвек/.

Разположението му в долината на р. Русенски Лом и близостта му до тогавашната столица Търново, предопределят неговото развитие. Днес е запазена голяма част от укрепителната система на града, който през XIII век става и седалище на средновековната Червенска митрополия.

Своя разцвет Червен достига през XIV век, когато разширява територията си и в него се развиват художествени занаяти, железодобив, строителство, дървообработване и др. В наши дни туристите, посещаващи укрепения град, могат да видят останки от някогашния феодален замък, от  подземните водоснабдителни проходи, улични и  жилищни сградиш, работилници. Напълно запазена и триетажна крепостна кула.

2/09/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*