Добре е да знаете, когато пътувате в чужбина – Съвети на Европейската комисия

Couple walking outdoors with rolling luggage

В активния сезон за пътувания Европейската комисия предоставя няколко важни съвета, които могат да бъдат полезни на туристите в чужбина, независимо дали ваканцията или екскурзията ви е в рамките на ЕС или в други части на света.

Добре е да знаете, че на територията на Съюза важи единния безплатния номер 112. Съобщение за изчезнали деца се подава на спешен номер 116 000.

Дори в страната, в която се намирате да няма нито посолство, нито консулство на родната ви страна, като гражданин на страна от ЕС имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата държава няма представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.

Също така имате право на помощ в кризисни ситуации — при евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на ЕС така, както биха го направили за собствените си граждани.

В бъдеще европейските граждани ще имат още по-добра закрила, когато тяхната страна няма представителство извън ЕС, благодарение на нови правила, които бяха приети през април тази година и които държавите трябва да започнат да прилагат до 2018 г.

Всеки гражданин на Съюза има правото на лекарска помощ в друга страна членка, включително Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно, а валидността й е една година.

Ако поради заболяване се нуждаете от лекарства, които трябва да закупите при престоя си в други държави, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).

Ако пътуването Ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и Ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното Ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си и изтеглете приложението за смартфони  „Your Passenger Rights“  (налично за Google Android, iPhone, iPad и Windows Phone ).

Ако пътувате със собствената си кола е добре да знаете, че свидетелството Ви за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в Съюза. Преди заминаването си проверете срока му на валидност. Ако не сте сигурни за правилата за движение по пътищата в държавата, за която пътувате, можете да изтеглите безплатното приложение „European Road Safety App“, което съдържа всички важни правила за движение, приложими в 28-те държави членки на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария (налично за Google Android, iPhone и Windows Phone).

В рамките на Европейския съюз не съществуват мита при пътуване от една страна в друга. Данъците (ДДС и акциз) са включени в цената и не дължите допълнителен данък в другите страни от ЕС, с изключение на случаите, посочени по-долу. Ако се завръщате у дома от страна извън ЕС, правилата са различни и обикновено са по-строги.

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Ако носите по-големи от тези количества, могат да ви зададат въпроси, за да проверят дали имате търговски намерения. Ориентировъчните количества не могат да са по-ниски от долупосочените, така че можете да носите със себе си:

  • 10 литра спиртни напитки,
  • 20 литра подсилено вино (например порто или шери),
  • 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),
  • 110 литра бира.

Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си стоки, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат. За алкохола тези граници са:

  • 1 литър спиртни напитки над 22 об. % или 2 литра подсилено или пенливо вино,
  • 4 литра непенливо вино,
  • 16 литра бира

За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност. Минималните количества са:

  • 800 цигари,
  • 400 пурети,
  • 200 пури,
  • 1 кг тютюн.

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

15/07/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*