„Квадрат 500“ – Българският Лувър

kvadrat-500

„Квадрат 500” е названието на най-новия национален музеен комплекс в София. Той се помещава в бившата сграда на Техническия университет до паметника на Васил Левски и представя на публиката 1700 произведения на изкуството от фондовете на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. Музеят, наричан още „Българският Лувър”, разполага с 28 зали на площ от над 20 хил. кв. метра, като инвестицията за този отдавна очакван проект надхвърля 30 милиона лева.

Един от най-големите български художници – акад.Светлин Русев, е автор на концепцията за подреждането на експонатите в музея. Основната идея е да се съчетаят стилово произведенията както на българските, така и на чуждестранните творци. Половината от изложените творби са на български автори, останалите представляват платна, пластики, гравюри, маски и пр. от Европа, Азия, Африка и Америка. Освен от хранилищата на двете национални галерии,  някои от експонатите са взети и от частни колекции.

В „Квадрат 500” може да се видят уникални творби. Например най-ранното произведение на български автор е „Портрет на Неофит Рилски” от възрожденския художник Захарий Зограф, рисувал го е през 1838 година. Най-ранното произведение на чуждестранен творец датира от края на ХV век – „Кръщението на Христос”, от представителя на флорентинската художествена школа Андреа дел Верокио. Сред най-известните имена в музея  са тези на Йожен Дьолакроа, Огюст Реноар, Пабло Пикасо (изложба с негови творби се очаква през есента), Салвадор Дали, Николай Рьорих и др. На Владимир Димитров – Майстора е отделена специална зала. Големи български автори са представени и в скулптурната галерия във вътрешния двор на музея.

Работното време на „България Лувър” е от 10.00 до 18.00 часа, всеки ден без понеделник.

28/05/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*