Роженският събор на народното творчество отново се завръща

Rozhen-fair-field

 

На 17 юли т.г. поляните в местността Рожен, Смолянско, отново ще оживеят под звуците на гайдите и родопските песни. След 9-годишно прекъсване Роженският събор на народното творчество отново се завръща. И то само как: с 4 лъча от по 100 гайдари, които ще открият 3-дневните празненства и ще бият рекорда от 2012 година, когато 333 изпълнители на този класически за Родопите  музикален инструмент покориха върховете на Гинес.


Първият събор на Роженските поляни се е състоял под формата на родова среща на 28 юли 1898 година. Оттогава до днес тази традиционна за Смолянския край фолклорна проява гради своята дълга история като национален форум на народното творчество. Тук за първи път на сцената излиза популярният и извън пределите на България оркестър „100 каба гайди”. За първи път тук стартира и новосъздаденият ансамбъл „Родопа”. Тук изгрява звездата на народната певица Валя Балканска, чиято песен „Излел е Делю хайдутин” полетя в Космоса.

 

На този събор са показвали своето дарование безчет музиканти, певци, народни разказвачи, танцови състави, групи за народни обичаи и др. Най-сетне тук е снимана и част от филма „Време разделно” /сватбата на Елица и Манол/ – изключителна по художествената си стойност и  въздействие кинопродукция.

 

Тази година съборът ще бъде открит и с участието на хора „Космическите гласове на България”, който ще изпълни химна на Родопите – „Бела съм, бела, юначе”. На сцената отново ще видим Валя Балканска.

 

Съборът на Рожен е и своеобразен преглед на постиженията на родопчани в традиционния им поминък – животновъдството. Ще има изложение на домашни животни: овце, кози, крави, коне, биволи, на биохрани и напитки,както и конни атракции, кулинарно шоу, демонстрация на традиционни местни занаяти, народни игри и борби.

 

Подготовката  за събора върви с пълна пара. Организаторите очакват на Роженските поляни през 3-те дни на празненствата да се стекат близо 200 000 души! Патрон на това мащабно за Родопите и страната фолклорно събитие ще бъде българският президент Росен Плевнелиев.

 

20/05/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*