Тракийските съкровища – 100 дни в Париж

thracian-gold-treasure

„Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България”. Така ще се нарича изложбата, която България ще представи в Лувъра в Париж от 15 април до 20 юли 2015 година.

В четири зали на световноизвестния музей ще бъдат изложени 325 експоната и 1628 предмети, които ще покажат на френската публика и на многобройните чуждестранни туристи, посещаващи Лувъра, най-значимите артефакти от наследството на тракийската цивилизация. Най-древната култура по българските земи. В тази експозиция са подбрани предмети от колекциите на 70 български музеи: амуниции, оръжия, накити, съдове за вино и др., притежавани от различните тракийски племена, населявали днешната територия на България. Без съмнение най-голям интерес ще предизвика Панагюрското златно съкровище, оценено от застрахователите на 50 милиона евро, както и бронзовата глава на тракийския цар Севт III (30 милиона евро).

Заедно с индусите, траките са били смятани за най-многобройния народ в древността. Омир пише за тях, че са били отлични бойци. Да припомним и че тракиецът-гладиатор Спартак е предводителят на най-голямото въстание на робите срещу могъщия Рим. Траките не са оставили своя писменост, но за сметка на това съвременната култура е наследила феноменални ювелирни изделия, чиято технология е невъзможно да бъде възпроизведена в наши дни. Уникални са и стенописите в тракийските гробници, открити най-вече в Долината на розите и тракийските царе в околностите на българския град Казанлък, които разкриват детайли от бита и нравите на тази древна цивилизация в Югоизточна Европа.

Паралелно с демонстрацията на тракийското наследство, посетителите на изложбата ще имат възможност чрез излъчваните на голяма плазма клипове на касите на музея да се запознаят с потенциала на българския туризъм: както за ваканция на море и планина, така и за почивка в българските СПА курорти, за активен отдих- приключения, еко и културни маршрути и пр.

На откриването на изложбата се очаква да присъстват президентите на Франция и България – Франсоа Оланд и Росен Плевнелиев, както и българския премиер Бойко Борисов.

21/02/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*