Как Томас Кук създаде туризма

Thomas Cook

Делото на Томас Кук, което променя съвременния свят, започва в далечната 1841 г., когато в стремежа си да изкорени вредните навици на своите съграждани, организира първите в историята групови пътувания и полага основите на туризма, какъвто го познаваме днес.

Още за първото пътeшествие, което подготвя, той обозначава целта на обиколката, мястото, времето и продължителността му, купува билети за всички участници, включително за хранене и развлечения и поставя фиксирана цена от един шилинг. Начинанието му се осъществява на 5 юли 1841 г., който спокойно може да се определи за рожден ден на туризма.

Революционните идеи на Томас Кук далеч не се изчерпват само с това. За привличането на повече пътешественици, той не само използва естественото любопитство на хората, а го предизвиква и с неочакваните си хрумвания.  След първоначалния успех с обществото на трезвениците, Кук планира и следващи масови пътувания. Без изобщо да цели лична изгода – всички организирани от него обиколки носят идеологически подтекст с цел пропаганда на трезвения начин на живот. А самия той открива за себе си интересно поле за действие.

При първата екскузия, която Кук провежда от Лондон до Ливърпул, хората приемат присърце възможността да разгледат друг град срещу приемливо заплащане и с всички необходими удобства. Благодарение на това той получава и първите си „туристически“ приходи. След успеха на ливърпулската обиколка се появяват турове в Ирландия, Уелс, а също и до остов Ман, разположен между Англия и Ирландия.

В този период в Англия се появява прослойка на добре образовани хора, които обичат поезията и литературата. Използвайки тази тенденция през 1846 г. Томас Кук им предлага първото тематично пътешествие в Шотландия, родината на Улотър Скот и Робът Бърнс.

Само десетилетие след първата екскурзия, организирана от Кук, в Лондон се провежда и Първото световно изожение за технически и други постижения. Той използва събитието и предлага на хората от всички краища на острова пътуване до британската столица, при което да видят с очите си чудесата на науката. Благодарение на услията на Кук събитието е посетено от 165 хил. човека.

Новаторските идеи на Томас Кук по отношение на организираните пътувания продължават с посещения на старинните замъци от обикновени хора.

Още от самото начало той започва да подготвя листовки с описание на пътуването и разказ за всички забележителности, които предстои да бъдат разгледани. По-късно, когато създадената от него компания организира и международни пътувания, той изготвя и пътеводители.  В тях детайлно се описват всички интересни места за посещение, както и правилата за поведение и обичаите на чуждата страна.

Томас Кук продължава да търси нови начини за пътуване, които да предложи на любопитните британци. В резултат на това се повяват речните и презокеанските круизи. Плаванията по Нил и Суецкия канал се ползват с огромна популярност. Участниците в тях посещават руините на древни градове и се наслаждават на екзотични пейзажи и приятна атмосфера.

Сред новостите, които Кук предлага на хората, е и околосветско пътешествие, което продължава 222 дена. Марк Твен е един от първите, които се включват в околосветското пътешествие, организирано от Кук през 1866 г. Всички свои приключения и наблюдения по време на обиклоката той описва в книгата си „Простаци зад граница“, която му носи световна слава.

4/08/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*