Кападокия – земя на скални чудеса

Кападокия

Кападокия

Кападокия е новият туристически „шлагер” за българите, обичащи да посещават Турция.  Музей на открито под патронажа на ЮНЕСКО, съхранил уникални скални форми: пирамиди, гъби, комини и пр., подземни градове и скални църкви. Това е Кападокия, която в превод от персийски означава земя на краскивите коне.  Хиляди години на това забележително място, където е бушувал вулкан, природата е ваяла  причудливи форми, а човешката ръка е дълбала в тях християнски църкви и манастири. Кападокия се превръща в средище на ранното християнство – апостол Павел е довел тук първите християни. Хората, които търсят повече впечатления от културата на света, ще оценят веднага за какво става дума. И затова интересът не стихва – годишно тази част на южната ни съседка се посещава от близо 2 млн туристи!

Програмата, която ви предлагаме, е подходяща както за Великденските и майските празници, така и за всеки уикенд четвъртък – неделя. Има обаче една съществена подробност. Кападокия се намира в сърцето на Турция – Централна Анатолия. От София дотам са приблизително 1400 километра! Всички оферти, които се предлагат досега на пазара, обхващат пътуване с автобус в продължение на минимум 6 дни, а в някои случаи и 9, включвайки Истанбул, Анкара, Памуккале, Троя и др., което си е обиколка на Турция. Ние решихме да предложим само Кападокия и със самолет, максимум за три нощувки. Със самолет от София до Истанбул е 1 час, престоят е кратък, а оттам до административния център на Кападокия Невшехир полетът също е едночасов. Разстоянието от летището до хотелите  е около 30-40 км. Вярно е, че този вариант не е икономичен, но времето също е пари!

Избрали сме три различни по категория хотели за настаняване през уикенда в Кападокия. DEDEMAN е позната и в България хотелска верига, според нас отговаря на 4 звезди, в сайта ни ще видите детайлите. Освен закуска в цената само на този хотел е включена и вечеря на блок маса. Хотелът се намира почти на километър от град Невшехир, има приятна пешеходна алея дотам, може да се наеме и такси. ARGOS и CCR / CAPPADOCIA CAVE RESORT & SPA/ се намират в региона на Ючхисар, откъдето се открива най-хубавата гледка към скалните чудеса. ARGOS е луксозен бутиков хотел, разположен в някогашен скален манастир. Освен всичко друго има и три апартамента, които разполагат в по една от стаите си със…собствен топъл басейн! А CCR  е най-новият и най-луксозен, 5* хотел в Кападокия, също пещерен тип. Предлага перфектен сервиз и храна, има два плувни басейна и изключителен СПА център, който може да използват и гостите на съседа ARGOS.

Преглеждайки програмата в сайта ни, ще видите, че сме акцентирали на топ забележителностите на Кападокия. Обслужването е на английски език, но срещу допълнително заплащане, в зависимост от броя на пребиваващите туристи, не е проблем да предложим и български гид.

Обиколката на Кападокия е с луксозен климатизиран транспорт. Най-отдалечената точка в програмата е долината Ихлара, наподобяваща Колорадския каньон в САЩ, която отстои на приблизително 110 км от Невшехир. При разглеждане на откритите музеи и особено в подземния град Деринкую има достатъчно време за пешеходно натоварване.  Но гъделът на  пътуването до Кападокия  безспорно е полетът с балон, който тук е много популярна атракция. Провежда се рано сутрин по време на слънчевия изгрев /при хубаво време разбира се/, продължава около 45 минути на височина 800 – 1000 метра.

Тъй като обичайната турска фолклорна вечер с бели данси е достатъчно популярна у нас, предпочетохме да предложим друга опция – шоу на дервишите. Една стара религиозна философия в исляма, проповядваща кръговрата на живота, затова и танцьорите непрекъснато се въртят. Шоуто се провежда в бивш кервансарай – така се наричат някогашните странноприемници в Ориента, където са спирали керваните с камили, натоварени с различни стоки. Такива места има в Кападокия на всеки 30 километра – разстоянието, което е могъл да измине без почивка камилският керван.  Тези кервансараи са останали от времето на Отоманската империя, когато по тези земи оттук е минавал Пътят на коприната.
Програмата е 45-минутна, няма консумация на храни и напитки, провежда се дори при пълна тишина, за да не се смущават изпадналите в транс танцьори. Накрая домакините предлагат по чашка канелов чай, чийто аромат ни връща във времето, когато кервансараят е бил не само оазис за отдих на керваните, но и място за активен стокообмен.

Освен традиционните за Турция национални сувенири, от Кападокия може да си купите хубаво местно вино,сладки сушени на слънце плодове, бижутерия с полускъпоценни камъни. А  в самия Невшехир има невероятно голям избор на сиропирани сладкиши- препоръчваме сърма баклавата с шам фъстък.

Най-подходящо време за посещение на Кападокия са периодите от април до края на юни и през септември – октомври. Лятото тук е много горещо.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
24/02/2010
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*